Som fönsterputsare jobbar man ofta på hög höjd. Men arbetet kan även bjuda på mer ovanliga inslag. Fråga Henrik Karlsson, grundare av firman Karlsson på fönstret. Ibland har han närkontakt med kajmaner på arbetstid.

Karlsson på taket känner de flesta till men vem och vad är Karlsson på fönstret? Henrik Karlsson lärde sig putsa fönster när han var 12 år och började arbeta heltid som städare när han var 15. Nu är han 30 och driver sedan fem år företaget som bär hans namn.
– Det svåraste är att bli känd, svarar Henrik Karlsson på frågan om vad som är den största utmaningen i hans jobb.
Ett otippat svar från en person som ägnar sig åt att hänga i rep på höga höjder. Just den här dagen är det fönsterputsning på ett fjortonvåningshus i Mölndals centrum. Solen skiner och utsikten är vidunderlig. Nere på marken är det nästan vindstilla, men här uppe på taket blåser det snålt.

Fönsterputsning sker 14 våningar över marken.

Henrik och två av hans anställda förankrar noggrant repen i stabila järnbalkar på vinden, som de når genom ett par takluckor.
Med hjälp av så kallad rope access, industriellt reparbete, kan Henrik och hans fem anställda utföra alla slags uppdrag som har med fönsterglas att göra.
– Vi putsar fönster, tar bort beläggningar av kalk, salt, betong och oxidering och lagar repor. På vintern skottar vi även snö och tar bort istappar.

Det är inte alla byggnader som kräver att de hänger i rep och sele, men det är reparbetstekniken som gör dem unika som fönsterputsare i Västsverige, menar Henrik. Men hur säkert är det?
– Säkerheten är A och Ö. Vi använder en annan teknik än bergsklättrare som enbart hänger i ett rep. Vi är alltid förankrade i två rep och är alltid minst två personer på plats.

Inför varje reparbete görs en riskanalys för att garantera säkerheten för både fönsterputsarna och omgivningen. På frågan om vilka uppdrag de kan åta sig skrattar Henrik och svarar:
– Vilka uppdrag kan vi inte ta?

För honom slår reparbete det mesta. Säkerheten är hög. Det blir lägre kostnader än när kranar och liftar hyrs in. Mindre störningar för omgivningen. Rep och selar är mjuka och därför blir det ingen åverkan på byggnaderna.
– Dessutom är det en härlig känsla att hänga i det fria!

Säkerheten är A och O. Glasen ska hålla att gå på, men Henrik Karlsson är noga med att alla ska vara förankrade innan de ger sig ut på glastaket.

(Klicka på bilderna för att se dem större)

Besökare på Universeum i Göteborg tittar på bär Henrik Karlsson firar sig upp ut djungeln.

Att jobba på Universeum är som att komma in i en annan värld. Spännande och lärorikt, menar Henrik Karlsson.

Konstantin Eriksson har försett sina rep med knopar som fördelar trycket bra.

Att plocka fågelägg ingår i jobbet på Universeum.