Det blev ingen strejk för anställda på hotell, och inte heller någon sympatistrejk. Nu hoppas Fastighets att de egna avtalsförhandlingarna ska kunna ta fart.

Eftersom det nu finns ett avtal har strejkvarslet har dragits tillbaka.
– Det innebär att även vi drar tillbaka det sympativarsel som vi hade lagt, säger Jari Visshed, Fastighets tredje ordförande.

Konflikten handlade om att arbetsgivarorganisationen Visita inte ville gå med på fackets krav att avsätta extra pengar till lågavlönade och följa industrins uppgörelse. Nu har parterna kommit överens.
– Vi har kämpat hem låglönesatsningen med hjälp av hårt arbetande medlemmar och våra systerförbunds stöd. Stort tack till alla som engagerat sig, utan er hade detta inte varit möjligt, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i HRF.

HRF:s avtal ger löneökningar på 1650 kronor fördelat på tre år. Minimilönerna i avtalet, lägstalönerna, för dem med kortare än sex års erfarenhet höjs bara med 80 procent av lönesumman.

Vad innebär avtalet för Fastighets?
– Vi har inte fått ta del av avtalet i sin helhet ännu så vi vet inte vad det innebär i detalj men vi håller fast vid att göra avtal enligt industrinormen och den låglönesatsning som den innehåller, säger Jari Visshed och fortsätter:
– Vi ser lägstalönerna som väldigt viktiga och vill att de ska följa med i samma nivå.

Kommer Fastighets förhandlingar ta fart nu?
– Vi hoppas det men det är svårt att säga. Vi ska träffa Almega i dag och vi vet inte hur de tolkar HRF:s avtal.

Fastighets förhandlar med Almega om specialserviceavtalet i dag och i morgon och med Fastigo på fredag.

Så blev HRF-avtalet:

  • HRF kom överens om ett treårigt avtal. Löneökningen ger 540 kronor första året, 550 kronor andra året och 560 kronor sista året.
  • Minimilönerna (lägstalönerna) för dem med kortare än sex års erfarenhet höjs med 80 procent av lönesumman.
  • Andra ersättningar höjs med 6,5 procent.
  • Skrivning om hyvling: Anställda ska få omställningstid som motsvarar uppsägningstiden i las.