Helt rätt att ta fajten
för lågavlönade städare

2017-05-24

Tre av fyra städare på Fastighets städavtal tjänar så lite att de omfattas av LO:s låglönesatsning. Almega kräver försämrade villkor för att de ska få samma löneökning som andra i årets avtalsrörelse. Fastighets gör helt rätt som tar strid för de lågavlönade.

Kamp om varje krona

2017-04-24

Att Fastighets fått igenom sitt första löneavtal utan att tvingas försämra några villkor är en viktig seger. Avtalet med Fastigo är förbundets största fastighetsavtal, men nu återstår att få in samma princip med Almega. Almega har ifrågasatt industrins låglönesatsning och det finns fortfarande risk för konflikt om hur märket ska tolkas.

Slaget om tid vinns
med nytt märke

2017-03-14

Kampen om löneökningarna brukar alltid vara den som får mest uppmärksamhet i avtalsrörelserna. Med all rätt, pengarna i plånboken är avgörande för det dagliga livet. Samtidigt pågår en segsliten strid om vem som ska ha makten över din tid. Arbetsgivarsidan kräver i den här avtalsrörelsen mer flexibilitet i arbetstidsreglerna över hela linjen. Det visar den gemensamma rapportering som Fastighetsfolket och tio andra LO-tidningar gör i dag.

Hyvlingen är ett fult sätt
att runda las

2017-02-20

Gå ned i arbetstid eller bli uppsagd. Det har blivit en realitet för allt fler att tvingas välja mellan sänkt inkomst eller arbetslöshet för att arbetsgivaren hellre vill hyvla arbetstid på flera än att säga upp några när företaget går knackigt. Hyvlingen har sanktionerats genom en dom i AD, men det är fortfarande ett fult sätt att runda las.

Kraftiga lönelyft, ja tack!

2017-01-20

Svenskt Näringsliv lägger krut på att debattera mot LO:s helt rimliga löneökningskrav på 2,8 procent. Det skulle hota Sveriges konkurrenskraft med så kraftiga lönelyft, menar arbetsgivarorganisationen. Samtidigt höjde de tio bäst betalda näringslivstopparna sina löner med ofattbara 26 procent. Och det går 44 fastighetsskötarlöner på den bäst betalda bostads-vd:ns lön. Är det rimligt?

Välj hopp i stället för hat

2016-12-15

När nazister samlade 500 personer i en demonstration i Stockholm mobiliserade fackliga organisationer till en motdemonstration. Att facket tar parti för mångfald och solidaritet ger hopp.

Vi blir starkare tillsammans

2016-11-18

LO:s låglönesatsning inför nästa avtalsrörelse är ett steg i rätt riktning. 9 av 10 av Fastighets kvinnliga medlemmar beräknas ha en månadslön under 24 000 kronor. Men krav på tryggare anställningar och rätt till heltid måste också drivas med kraft.

Delade turer måste skrotas

2016-10-20

Delade turer är ett växande problem för Fastighets städare. Att tvingas till orimligt långa arbetsdagar för att få ihop tillräckligt med timmar är skadligt inte bara för hälsan utan också för det sociala livet. Arbetsgivarna på städföretagen borde göra mer för att uppmana kunder att köpa städning under dagtid.

Dags att sluta ducka

2016-09-23

Allt färre får företagshälsovård och i Fastighets yrken ser det särskilt illa ut. Nu har arbetsgivare och fack lovat regeringen åtgärder för att sänka sjuktalen och företagshälsovård lyfts fram som ett sätt. Det är bra men nu gäller det för facket att sätta press så det bli verkliga resultat.

Vi behöver den där ”jobbiga jäveln”

2016-08-26

Varannan städare och fyra av tio fastighetsarbetare har ryggvärk på grund av jobbet. 67 procent av städarna känner sig uttröttade av arbetet, 53 procent av anställda inom fastighetsservice känner samma sak. Det här är signaler som behöver tas på allvar.