Fastighetsbranschen är osynlig
VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet tillkom höstterminen 2011. VVS-delen går bra, fastighetsprogrammet har det ytterst kämpigt. Varför?
– Fastighetsbranschen är för osynlig, säger Madeleine Rietschel, verksamhetschef på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.
På Fastighetskonsulternas hemsida, fasticon.se, säger Madeleine Rietschel: Hallå branschen! Varför gör ni inget?
Bakgrunden är att det behövs 1 000, men att det bara är 100 elever i hela landet som går fastighetsinriktningen, branschens egna gymnasieprogram.
Det är 10 procent av det faktiska behovet. I Storstockholm är det ännu sämre ställt med 4 procent.
– Oavsett vilken fråga vi tar upp, om det är med en myndighet, arbetsmarknadsfrågor eller annat så märker vi att fastighetsbranschen är osynlig.
– Att så få ungdomar söker utbildningen beror på att många anser att de får bättre jobb och bättre betalt om de väljer VVS istället för fastighetsprogrammet.
– Sedan måste vi inse att det handlar om en helt ny utbildning som introducerades först hösten 2011, dessutom är vi nu i det läget att utbildningen för första gången finns på tre nivåer; gymnasiet, yrkeshögskolan och universitetet/högskolan. Om tio år kanske vi kan se ett genombrott.
År 2014 behöver branschen i Stockholmsregionen rekrytera 438 fastighetskunniga medarbetare enbart för att täcka pensionsavgångar. Det finns 16 personer i utbildning.
Finns det kortsiktiga lösningar på det problemet?
– Det är inte lätt. Regeringen borde inse att vi med den arbetsmarknad vi har just nu, med omställningslägen, så finns det anledning att validera vilka som kan vara anställningsbara i fastighetsbranschen. Förslaget om yrkesintroduktion är en annan del, lärlingsutbildning och vuxenutbildning ett tredje ben.
– Fastighetsbranschen måste också bli bättre på att ta emot elever som vill göra sin praktik. I den nuvarande utbildningen på gymnasienivå ska eleverna ha 15 veckors praktik. Det händer att lärare och elever ringer till oss på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd och vill att vi ska hjälpa till med det. Det ingår inte i vår uppgift.
Långsiktigt måste det väl till krafttag för att förändra situationen?
– Ja, fastighetsbranschen behöver starta en egen gymnasieskola med fastighetsprogrammet på några av de större orterna. Men framför allt, alla i branschen måste jobba för att göra utbildningen synlig.
– Stora resurser, då talar jag inte om några miljoner, utan om 50–100 miljoner kronor, behövs för att marknadsföra branschen. Parterna i branschen måste bli bättre på att berätta om vilka karriärmöjligheter som finns inom fastighetsskötaryrket och man bör också peka på att yrket inte är lika konjunkturkänsligt som till exempel yrkena inom byggsektorn.
– Dessutom måste det till betydligt fler programråd ute på skolorna, i dagsläget finns det bara sådana vid hälften av skolorna. Genom programrådets representanter kan branschen påverka innehållet i utbildningen.