Städarna osynliga trots att de finns överallt
Jag har i ett antal ledare under årens lopp berört städarnas usla arbetsmiljö och yrkets låga status. Vi har i tidningen framför allt beskrivit den stress som städarna är utsatta för. Det finns de som har 60 sekunder på sig att städa en toalett – sjukt!
Delade turer är också en plåga för en del anställda i städsektorn.
Det långsiktiga arbetet, från fackligt håll, måste vara att synliggöra städarna. Städarna finns överallt, i butiker, verkstadslokaler, sjukhus, på hotell och så vidare. Ibland ska städarna bara få finnas på plats när andra yrkesgrupper gått hem. Varför?
Händer det då något positivt kring städjobbet?
Ja, en del. Fastighets varslade om strejk på Serviceentreprenadavtalet. Det var viktigt att varsla, tyckte de intervjuade i Fastighetsfolket och tillade:
– Vi vill ha lika mycket som andra LO-grupper.
Internationellt lyfts också städarnas situation fram. Den 17 juni uppmärksammades den Internationella Rättvisedagen för städare över hela världen.
Utan städare färdas du i smutsigare tåg eller flygplan, toaletterna skulle vara oanvändbara och kirurger skulle inte kunna operera. Hela världen skulle vara betydligt smutsigare, var budskapet från städarnas fackliga företrädare.
Det händer alltså saker. Men mycket är ännu ogjort.
Inte minst gäller det, för både fack och arbetsgivare, att ta kampen mot svartjobben.
Svartjobben finns överallt i Sverige, också inom städbranschen.
Vi kommer i tidningen att fortsätta skriva om städarnas utsatta situation men vi kommer också att berätta om att många är stolta över att vara städare, om den goda kamratskapen, om det självständiga jobbet.
Städarna ska också få sträcka på ryggen. Att städa är ett jobb. Och att ha ett jobb innebär att man ingår i en arbetsgemenskap.
I slutet av september är det dags för den stora mässan i Jönköping, Elmia Fastighets. Den här gången är det premiär för Elmia Städ som arrangeras samtidigt som Elmia Fastighet och Elmia Park.
Såja, städarna får visa upp sig, bra det.