Jordnära arbete för miljövärdar
Flera planteringar i bostadsområdet Ryd i Skövde har fått nytt utseende. Skövdebostäders miljövärdar har mycket att säga till om när de förnyar och sköter de gröna ytorna. I Ryd är det miljövärden Camilla Eklind som komponerat rabatterna.
Under våren och början av sommaren har Skövdebostäders miljövärdar i Ryd varit upptagna av ett större projekt att göra om planteringarna längs sex husgavlar och intill en stor parkering på Spånvägen. Det är ett projekt som miljövärden Camilla Eklind har planerat från start. Hon har ägnat flera timmar åt att välja ut växter och tänka ut var de ska placeras. Som grund har hon en utbildning till trädgårdsmästare och en treårig högskoleutbildning i trädgårdshantverk och design. Hon har jobbat på Skövdebostäder sedan hösten 2014 och anställdes några månader efter en omorganisation, då företaget införde tjänsten som miljövärd.
Nu avbryter hon jobbet att rensa ogräs med ett skyffeljärn för att visa hur långt hon och kollegerna Jonas Lorentzon och Maria Onat har kommit med de omgjorda planteringarna.
Rabatten intill parkeringen är det första som bilburna ser innan de kommer till bostadsområdet. Rabatten är under omgörning för att några växter dött under vintern och andra flyttats till ställen där de trivs bättre.
Alla nya växter är ännu inte på plats och de som finns är än så länge små. Platsen är solig och varm under sommaren, vilket Camilla Eklind tagit hänsyn till i sin plantering.
– Här finns det flera sorter som blommar hela säsongen och håller väldigt bra, säger hon och berättar att de som ska växa upp här är bland annat solhatt, kärleksört, kantnepeta och några grässorter.
Alla växter som hon har valt ut till den här rabatten är insektsvänliga och kommer bland annat att locka till sig fjärilar. Det är en detalj som Camilla Eklind gärna tänker på när hon planerar nya rabatter.
– Jag kommer ofta med idéer och jag känner verkligen att områdeschefen som håller i områdets budget lyssnar på mig. Det är roligt att ha ansvar för planering av nya växter, säger hon och fortsätter:
– Företaget lyssnar på oss miljövärdar när vi föreslår inköp av redskap och annat som vi behöver i jobbet.
När Camilla Eklind planerar nya rabatter tar hon först hänsyn till omgivningen och om planteringen ligger i ett soligt eller skuggigt läge. Hon använder gärna olika färger.
– Jag gillar varma färger och blandar gärna gult, orange och rosa för att få en häftig effekt. Jag gillar gula växter för att de lyser upp och syns på långt håll. Violett är min favorit och jag tycker att de två färgerna passar bra ihop.
När hon väljer ut sommarblommorna strävar hon efter olika färgkombinationer från år till år för att få mer variation.
– Om något färgval känns galet går det att ta annat nästa år när det är dags att välja ut nya sommarblommor.
En stor plantering får gärna ha mycket av få sorter. Det ger ett maffigt intryck, tycker hon.
– För att undvika för långa avstånd mellan växterna planterar vi perenner ganska tätt. Om man är osäker på hur långt det ska vara mellan ska man läsa vad det står om växtens CC-avstånd.
Det är också viktigt att hålla koll på hur växten kommer att sprida sig. Till exempel små perenna gräs kan bli stora med åren.
– Jag gillar att använda gräs. Det rör sig med vinden, vilket ger rörelse i rabatten, säger hon.
Rundvandringen i området visar att även de omgjorda planteringarna längs husgavlarna börjar ta form. Grovjobbet är avklarat. Kvar är att plantera nya växter som ska levereras vilken dag som helst.
Fågelsången och ljudet från bilarna från Mariestadsvägen bryts av bullret från två trimrar. Miljövärden Jonas Lorentzon och Maria Onat, som är säsongsanställd, kör med var sin trimmer på platser där gräsklipparen inte kommer åt. Båda har på sig skyddsglasögon och hörselkåpor.
Jonas Lorentzon tar en paus i arbetet och berättar att han började som miljövärd på Skövdebostäder i mars i år.
– Jag gillar det här jobbet. Vi får vara ute nästan hela tiden och jobba med jorden. Dessutom är det barnsligt roligt att köra maskiner. Jag har jobbat med lantbruk innan så det här jobbet passar mig bra, säger han.
Trimmern och de andra handdrivna maskinerna i Ryd drivs med bensin.
– Jag vet att det finns många batteridrivna maskiner ute på marknaden. Men den här funkar bra. Jag tror att den väger mindre än en batteridriven. Jag tycker inte att jag känner av ångorna från det miljövänliga drivmedel som vi använder, säger han.
Ett annat jobb är ogräsbekämpning. Det sker oftast för hand. Den här säsongen provar Skövdebostäder en ny metod, att med hjälp av hetvatten få bort ogräset. Några dagar före Fastighetsfolkets besök har Jonas Lorentzon provat metoden för första gången. Han berättar att vatten hettas upp i en behållare innan det med lågt tryck sprutas över ogräset. Det heta vattnet, 97–98 grader varmt, spränger sönder cellerna i växten och rötterna.
– Metoden funkar bättre än vad jag trodde. Ogräset vissnar ned och är lätt att sopa undan. Det ska bli intressant att se hur länge ogräset är borta, säger han.
Enligt tillverkaren ska behandlingen med hetvatten ske fyra till fem gånger under första säsongen. Under de kommande säsongerna ska det räcka med drygt tre behandlingar.
Att klippa gräs är en uppgift som tar mycket av de anställdas tid och en uppgift som Jonas gärna gör.
– Att köra åkgräsklippare är inte en enformig arbetsuppgift eftersom det är roligt att köra maskiner. Men jag måste vara på min vakt hela tiden. Vi har mycket slänter att köra på och många hinder att ta hänsyn till, säger han innan han sätter på sig trimmerutrustningen igen för att återgå till sitt arbete.
Fotnot: Skövdebostäder har 94 anställda. Av dem 20 är miljövärdar.
Camilla Eklinds tips
Växter för soliga miljöer
- Solhatt
- Kantnepeta
- Praktrudbeckia
- Kärleksört
- Stäppsalvia
- Silverhavre (gräs)
- Pampasgräs
Växter för skuggiga miljöer
- Funkia
- Silverax
- Löjtnantshjärta
- Ormbunke
- Höstanemon
- Höga växter
- Tobaksblomma
- Kanna
- Rosenskära