Allt fler städare jobbar deltid
Deltidsarbetet minskar på arbetsmarknaden som helhet men ökar i städbranschen, särskilt bland kvinnor. Det visar siffror SCB tagit fram på uppdrag av Fastighetsfolket.
Enligt siffror som Fastighetsfolket har tagit fram från SCB:s Arbetskraftsundersökningar har deltidsarbetet i städbranschen ökat de senaste fyra åren.
Medan deltidsarbetet på hela arbetsmarknaden låg på 22 procent förra året, var det dubbelt så vanligt bland städarna, 44 procent. Jämfört med år 2014 har deltidsarbetet dessutom ökat fyra procentenheter bland städarna, medan det sjunkit en procentenhet på arbetsmarknaden som helhet.
– De allra flesta vill ju ha ett heltidsarbete för att kunna försörja sig och hyran blir inte billigare för att du har en deltidslön. Deltidsarbete får även konsekvenser för pensionen, säger Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets.
Bland kvinnliga städare har deltidsarbetet ökat mest. Mer än varannan, 53 procent, jobbade deltid år 2017, jämfört med 46 procent år 2014.
Vad skillnaderna mellan könen och ökningen bland kvinnliga städare kan bero på har Fastighets inget svar på.
– Om jag skulle gissa kan jag tänka mig att det hör ihop med att städyrket ofta är ett genomgångsyrke och att män kanske är mer benägna att söka sig vidare tidigare i stället för att bli kvar med en liten deltid, säger Ewa Edström.
Hon understryker att facket kommer att fortsätta jobba för att fler ska få heltid.
– Det är något vi redan jobbar för. Men det gäller alla, inte bara kvinnor, säger hon.
Vanligt med få timmar
14 procent av alla kvinnliga städare jobbar 1-19 timmar i veckan. Det är betydligt vanligare än för kvinnor på hela arbetsmarknaden, där 8 procent jobbar liten deltid.