Almega har gjort en undersökning som visar att Samhall vinner störst andel upphandlingar om städuppdrag framför andra städföretag i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Värmland och Västmanland. Övriga län i Sverige har de inte tittat på i den här undersökningen, som Almega presenterar på Aftonbladet debatt.

Rekordmånga anställda på Samhall får jobb på andra företag

Arbetsmarknad

Flest upphandlingar vinner Samhall i Norrbotten där de vinner 78 procent av de upphandlingar de deltar i, enligt Almega.

– Det är anmärkningsvärt att det är så stor del av upphandlingarna. Jag är helt säker på att det har en kraftfull påverkan på framför allt små städföretag som bara har den lokala marknaden att verka på, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk chef för Almega Städföretagen till Fastighetsfolket.

Ari Kouvonen, näringspolitisk expert hos Almega.

”Samhall får en påse pengar”

Han menar att Samhall bidrar till osund konkurrens eftersom de får ekonomiskt stöd från staten för att de anställda har olika former av funktionsnedsättningar. Privata företag kan även de få statliga pengar, lönebidrag, för anställda med funktionsnedsättningar men då är pengarna öronmärkta för den enskilde anställde.

– Spelplanen är inte lika för Samhall som för privata företag. Samhall får en påse pengar som de kan fördela hur de vill och det kan inte privata företag göra eftersom pengarna är öronmärkta, säger Ari Kouvonen.

Samhall

EU-kommissionen: Staten måste ha bättre koll på Samhalls ersättning

Kritiken mot nya Samhall

Arbetsmarknad

Vinner genom lägsta pris

En undersökning från Almega visar att 98 procent av alla upphandlingar går till anbudsgivaren med lägsta pris. Ari Kouvonen menar att det här visar att Samhall vinner upphandlingar genom att erbjuda lägsta pris och att det inte borde vara meningen att ett statligt bolag ska vara prisledande på en pressad marknad som städmarknaden.

Han uppmanar Samhall att vara mer transparenta med hur de statliga pengarna används och han uppmanar staten att se över Samhalls uppdrag.

”Saknar insikt i hur vi fungerar”

Jonas Rieck, affärsområdesdirektör på Samhall, hänvisar till de utredningar som både EU-kommissionen och Konkurrensverket har gjort där de slår fast att det inte går att visa att Samhall bidrar till osund konkurrens.

Jonas Rieck, affärsområdesdirektör på Samhall.

”Den statistik Almega Städföretagen nu väljer att gå ut med säger väldigt lite om verkligheten. Lägger ett företag ett anbud och vinner det så har de 100 % i vinstandel, vilket gör siffran ganska ointressant”, skriver Jonas Rieck i ett uttalande och fortsätter:

Peters långa väg tillbaka från sjuk­skrivningen

Arbetsmiljö

”Samhalls uppdrag är att finnas där det finns ett behov av oss, och att där utveckla människor genom riktiga jobb som vi vunnit i konkurrens med andra företag. Att nu, likt Almega Städföretagen, angripa en genial integrationsmodell som dessutom är världsledande i effektivitet tyder på att de fortfarande saknar insikter om hur vi fungerar.”

Han skriver också att den merkostnadsersättning som Samhall får, och som ska motsvara det lönebidrag ett företag får, är i genomsnitt lägre än vad ett städföretag får i bidrag för en medarbetare med funktionsnedsättning.