Sveriges högst betalda facktopp är Ledarnas ordförande Andreas Miller, med en månadslön på 148 000 kronor. Med sina 64 110 kronor kommer Fastighets ordförande Magnus Pettersson på plats 31 av 49. Det visar en kartläggning som tidningen Arbetsvärlden har gjort.

– Jag brukar alltid lämna ut mina löneuppgifter när någon frågar. Att jag kommer på plats 31 har jag inga synpunkter på, men det är bra att min lön speglar lönenivån på förbundet i stort, säger Magnus Pettersson till Fastighetsfolket.

Löneförhandlar inte själv

Eftersom ordförandens lön ska spegla förbundets nivå så förhandlar han inte själv sin lön.

– Min lön är som en centralt placerad ombudsmans lön plus 28 procent. Det är samma för andre och tredje förbundsordförande fast plus 14 procent, säger han.

Tre gånger snittet för medlemmarna

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tjänar 104 480 kronor i månaden. LO:s kongress har slagit fast att arvodet till deras ordförande inte ska överstiga 3,5 gånger en industriarbetares lön. Och det är där många facktoppar ligger lönemässigt i förhållande till medlemmarna. Det tycker Magnus Pettersson är en rimlig nivå, även om han ligger något lägre.

– Om jag ser till min lön är den ungefär tre gånger snittet för medlemmarna. Och jag har inget OB-tillägg eller övertid, det är den lönen som gäller. Men det är svårt att uttala sig om fackförbunden generellt, eftersom vi har olika förutsättningar och ansvar, säger han.