Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna är de partier som gick framåt mest i det svenska EU-valet. I EU-valet som helhet har de två stora blocken där svenska Socialdemokraterna ingår i S&D och Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i EPP backat.

I stället har det gröna blocket, det liberala blocket och två block med EU-skeptiker och högerpopulister gått framåt.

– Det är tråkigt att se att högerpopulismen har ökat runt om i Europa. Det är också intressant att se att klimatfrågan har tagits på allvar, framförallt i norra Europa. Och att klimatet är en ungdomsfråga, säger Peter Aronsson, facklig-politisk ombudsman på Fastighets.

”Parlamentariker gör skillnad”

Socialdemokraterna gjorde ett något sämre val än tidigare, men behåller sina fem mandat vilket gör att Johan Danielsson, som står som andranamn på S lista, ser ut att komma in i EU-parlamentet.

– Det är bra, det är det vi hoppades på. Vi behöver en röst som förstår våra frågor. Parlamentariker kan göra skillnad även om det tar tid, säger Peter Aronsson och fortsätter:

– Svenska kollektivavtal ska gälla på den svenska arbetsmarknaden. Människor får gärna komma hit för att arbeta men det ska inte leda till lönedumpning. Allt det där kan Johan på sina fem fingrar, jag vet ingen som är så kunnig i de här frågorna.

Danielsson har ökat intresset

Fastighets nådde 9 143 personer genom att ringa medlemmar och vara ute och prata med medlemmar inför EU-valet.

– Jag har inte hunnit göra en samlad bild, men min känsla är att intresset har varit lite ojämnt. Men när folk har hört vår kandidat Johan Danielsson har många tyckt att det är viktigt med EU-valet. Så när vi har fått med honom, antingen på videolänk eller allra helst live så har folk blivit engagerade, säger Peter Aronsson.

Valdeltagandet var 53 procent, vilket är det högsta någonsin för Sverige i ett EU-val.