Bland politikertält, seminarier och artistuppträdanden fanns på årets Järvavecka ett jobbtorg. Branschorganisationer och företag radade upp sig för att locka intresserade arbetssökande.

– De flesta som kommer fram här vill ha ett jobb och då berättar jag om vad som krävs och vad jobbet innebär. Jag har hittat minst tre personer i dag som jag vill intervjua för anställning, säger Hanna Brandström, hr-chef för Kungsleden som på fredagen står i Almegas tält och söker fastighetsskötare.

Järvaveckan

Järvaveckan är  ett initiativ av Ahmed Abdirahman, grundaren av den ideella Stiftelsen The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse med hemvist i Hjulsta, Stockholm. Under Järvaveckan samlas politiker, företag, intresseorganisationer och vanliga medborgare med syftet att ”minska avståndet mellan folk och folkvalda”.

Hon är inte bara på plats för företagets skull, utan också för att coacha och ge tips till dem som söker jobb.

– En del av det vi gör här är att träna på att vara i en intervjusituation. Jag ger också lite snabbcoachning och tipsar om vad man kan göra för att öka chanserna för att få ett jobb, säger Hanna Brandström.

Många jobbsökande runt Järva

Per Hammar är näringspolitisk expert på Almega och det är han som har styrt upp rekryteringen för Almegas medlemsföretag på Järvaveckan tillsammans med Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.

– Det är stor kompetensbrist för flera av Almegas medlemsföretag – inte minst inom fastighetsbranschen. Samtidigt är arbetslösheten stor i de här områdena kring Järva, därför är det lämpligt att rekrytera här där det finns många som vill och kan jobba, säger han.

Per Hammar, näringspolitisk expert Almega.

Företagen som rekryterar i Almegas tält har sammanlagt minst 200 lediga tjänster.

Finns den kompetensen här?

– Nio av tio jobb kommer att gå till utrikesfödda i framtiden, så finns inte kompetensen här så hittar vi den förmodligen inte. Vi måste vara här och inspirera till att skaffa kompetensen för våra jobb om inte annat, säger Per Hammar och fortsätter:

– Vi har sett också att det finns ett tryck här de här dagarna.

Intresse viktigare än kunskap

Mellan 300 och 450 personer besökte rekryteringstältet varje dag under Järvaveckan.

– Det har varit väldigt lyckat att stå här och rekrytera. Folk har visat ett jättestort intresse av att faktiskt få jobb. Ofta är ett stort intresse viktigare än att redan ha kunskap, säger Johan Lundblad, som är Coors regionchef för mat och dryck i Stockholm och Uppsala.

Johan Lundblad, regionchef Coor.

Coor var på plats och sökte bland annat personal till kök, men också lokalvårdare och fastighetspersonal.

Hanna Brandström på Kungsleden ser en stor fördel i att många som besöker Järvaveckan bor i närområdet.

– Vi har vårt viktigaste kluster i Kista och många här kommer från det området. Bor man i närområdet så är det ytterligare en aspekt som är positiv när vi rekryterar, säger hon och fortsätter med fler fördelar med att rekrytera på Järvaveckan:

– Vi vill öka mångfalden internt och spegla samhället, men vi har inte lyckats med det. Så vi är här på Järvaveckan för att nå de som vi inte brukar nå med vår rekrytering. Dels för att visa att vi finns men också för att hitta kandidater här på plats.

Kan du tänka dig att jobba som städare eller fastighetsskötare?

Mohamed Omar Jobbsökande
– Jag letar efter lagerjobb där jag kan få köra truck. Men jag kan tänka mig vilket jobb som helst, även fastighetsskötare till exempel. Jag tycker att det är kul att jobba med teknik och med människor.
Sabah Ismal Jobbsökande
– Jag är utbildad undersköterska så jag letar jobb inom hemtjänsten eller på äldreboende eller som skolsköterska. Jag har träffat några intressanta arbetsgivare här på jobbtorget.
Luul Umar och Siham Said Student och jobbsökande
– Jag har just tagit studenten och är intresserad av att jobba i kök. Men jag kan tänka mig vilket jobb som helst. Jag är inte sådan som säger att ”städa är inte för mig”. Jobb är jobb och alla jobb är viktiga. Jag vill gärna ha ett jobb där jag har kontakt med människor och får lära mig saker av folk och får dela med mig och sprida glädje, säger Siham Said.
 
– Jag har ett år kvar på gymnasiet, men jag tycker att det är viktigt att kolla efter jobb redan nu. Jag håller med om allt som Siham säger, kommenterar Luul Umar.