Den så kallades föreskriften för organisatorisk och social arbetsmiljö, Osa, som infördes i mars 2016 har lett till att fler anmäler dåliga arbetsmiljö.

Det är främst kvinnor och skyddsombud från Kommunal som anmäler, visar en kartläggning som Maria Steinberg, lektor i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet, gjort och som tidningen Arbetarskydd skrivit om

Förr anmälde flest män

70 procent av alla skyddsombud som gjorde 6:6a-amälningar som Maria Steinberg kartlagt gjordes av kvinnor. För 15 år sedan när Osa-föreskriften inte fanns var det flest män som anmälde.

– Äntligen har vi fått en föreskrift som gynnar kvinnor och skyddar dem, säger Maria Steinberg till Arbetarskydd. 

Lyfter psykosociala faror

De arbetsmiljöproblem som anmäls handlar bland annat om arbetsbelastning, samarbetsproblem, trakasserier och arbetstider. 

– Min uppfattning är att föreskriften har fått en stor pedagogisk och rättslig betydelse. Det blir lättare för personalavdelningar, skyddsombud och Arbetsmiljöverket att ställa krav när problemen har fått en annan legitimitet, säger hon. 

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.