Fler behöver förstå hur viktigt facket är
En städare berättar: ”När man är ny så vet man inte sina rättigheter eller vilka regler som gäller. Man gör bara som man blir tillsagd och springer så fort man bara kan.”
Den fackliga idén för ett bättre arbetsliv är att bli starkare tillsammans, att bli medveten om sina rättigheter och gå ihop för att kunna påverka sin situation.
Fackföreningsrörelsen har haft motvind de senaste decennierna.
Men utanför fackföreningsrörelsen är idén inte lika självklar som förr. Kanske har folk helt enkelt inte hört talas om det fackliga löftet. De har inte sett resultat av den fackliga kampen. De har inte fått frågan om de ska vara med i facket.
Fackföreningsrörelsen har haft motvind de senaste decennierna och så kommer det troligen fortsätta.
En globaliserad ekonomi, fler tillfälliga anställningsformer, fler mindre arbetsplatser när tjänstesektorn växt och industrier och det offentliga inte har samma stora dominans som arbetsgivare.
Det här är en jätteutmaning för den svenska modellen.
Och så nu den så kallade gig-ekonomin. Att ta ett påhugg via en app och köra någons skräp till återvinningen, bära någons soffa eller skruva ihop någons bokhylla.
Programserien De nya daglönarna på Sveriges Radio P1 har under sommaren tittat närmare på fenomenet.
Du kan jobba när du vill och tjäna hur mycket du vill, som en av app-tjänsterna formulerar det. Men giggarna ses inte som anställda av plattformsföretagen, ska själv sätta pris på sin tjänst och betala sina skatter.
Det här är en jätteutmaning för den svenska modellen, säger Transports Tommy Wreeth i programmet. Det är svårt att tvinga ett företag till kollektivavtal, som inte tycker att de har några anställda.
Idén bakom det fackliga löftet behöver spridas.
”Det blir en spiral nedåt och en konkurrens som blir totalt osund, för det kommer alltid att komma någon som gör det billigare”, säger Transport- ordföranden.
Det här är exempel på de ”enkla jobb” som många politiker talat så varmt för. Bättre ett lågbetalt jobb än inget alls. Men orimliga villkor riskerar att sprida sig och det gör också en press nedåt på lönerna. Det här behöver vi vara vaksamma på.
Det fackliga löftet
”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.
Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.”
De som köper tjänster måste inse att en tjänst inte kan vara hur billig som helst. Och styrkan i att kämpa för bättre villkor och löner tillsammans måste bevisas igen och igen. Idén bakom det fackliga löftet behöver spridas.