Förra sommaren kom rapporter om en ohållbar arbetsmiljö på Samhalls tvätteri i Kalmar. Fastighets skyddsombud berättade om temperaturer på över 30 grader och anställda som svimmade i värmen inne på tvätteriet. 

– De som står och stryker och som står i sorteringen har det extremt varmt. Temperaturer på minst 31 till 39 grader har uppmätts, sa Fastighets klubbordförande Linda Pettersson då. 

”32 grader varmt i sorteringen”

Fastighets var förra sommaren nära att stoppa arbetet efter en skyddsrond, men sedan avtog värmeböljan samtidigt som Samhall lovade att sätta in fläktar. Men nu säger anställda som Fastighetsfolket varit i kontakt med att situationen varit ohållbar även den här sommaren. 

– I förra veckan uppmätte vi 32 grader i sorteringen och ventilationen är dålig. Där står alltså människor och arbetar iförda skyddsutrustning av plast från topp till tå. Det är ingen som mår bra av att jobba så, säger en anställd som vill vara anonym.

Rädsla för att kritisera arbetsmiljön

På tvätteriet arbetar runt 25-30 personer som sköter tvätten åt kommunens äldre- och LSS-verksamhet. Ingen av de anställda som Fastighetsfolket pratat med vill vara med i tidningen med sitt namn. De säger att anställda som tidigare kritiserat arbetsmiljön omplacerats till andra delar av Samhall. 

– Det är ingen som lyssnar på oss när vi tar upp problemen. Det har hänt att folk blivit förflyttade och får jobba med något helt annat när de kommit med kritik. Det vill jag inte ska hända eftersom jag trivs på tvätten. Det är bara arbetsmiljön som behöver bli bättre, säger en av de anställda. 

En tidigare anställd berättar om att då tvätteriet öppnade 2017 fanns inget separat lunchrum utan de anställda fick äta ute i tvätteriet i ett dåligt ventilerat utrymme. 

– Fikarummet var bara stolar och bord ute i tvätteriet. Det var jättevarmt och där luktade så fruktansvärt illa av bajs, kiss och kräks från den smutsiga tvätten. Jag mådde så illa av det att jag gick ut och spydde, med det var ingen som brydde sig, säger en tidigare anställd. 

Efter att Fastighets regionala skyddsombud Stefan Karlsson vid en skyddsrond legat på om att det inte fanns något separat lunchrum åtgärdade Samhall problemet och byggde ett lunchrum.

Samhall: ”Vi har vidtagit åtgärder”

Helen Dahlström är chef för Samhalls Kalmardistrikt. Hon har en helt annan bild av arbetsmiljön inne på tvätteriet. 

– Det stämmer inte att medarbetare svimmade förra året. Sedan är det klart att det blir varmt i ett tvätteri eftersom maskinerna alstrar värme. Men så varmt som 39 grader som det rapporterades om tror jag inte att det var, säger hon. 

Men enligt de anställda uppmättes värmen i sorteringen till 32 grader så sent som i förra veckan? 

– Så kan det säkert vara. Men vi har vidtagit flera åtgärder för att förbättra situationen. Vi har bland annat installerat fläktar och köpt in särskilda kylkläder som personalen kan använda för att minska besväret av värmen. Angående ventilationen så har vi fått ett protokoll av en leverantör på det som behöver åtgärdas, så det kommer att ske snart, säger hon. 

Anställda säger att personal som kommit med kritik mot arbetsmiljön förflyttats. Stämmer det? 

– Nej det stämmer inte, det kan jag intyga. Det är jättetråkigt att de känner det så och jag skulle vilja uppmana de anställda att ta kontakt med oss så att vi får diskutera de här sakerna. Vi har också bjudit in de fackliga representanterna för att få de här frågeställningarna utredda, säger Helen Dahlström. 

Handlingsplan ska ge förbättringar

Fastighets har nu haft ett möte med Samhalls lokala ledning för att diskutera arbetsmiljön på tvätteriet. Där diskuterades en handlingsplan för förbättringar, en plan som kommer att följas upp. Det kommer också att ske en skyddsrond, som det regionala skyddsombudet Stefan Karlsson ska vara med på.

Stefan Karlsson, regionalt skyddsombud för Fastighets.

– Jag tycker att Samhall gjort vad de kunnat, och det kommer att ske en uppföljning, säger Stefan Karlsson.