”En person med facklig bakgrund som kan hantera ett politiskt getingbo och fatta ideologiskt svåra beslut”.

Så beskrev Arbetet egenskaperna hos den person skulle behövas för att kunna efterträda Ylva Johansson som Sveriges arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering.

Och den personen är TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Det avslöjades av Löfven (S) i dag, 10 september, i samband med att han läst upp sin regeringsförklaring och regeringsombildning.

Det spekulerades redan efter att S, MP, C och L kommit överens om januariavtalet att Nordmark kunde vara en möjlig minister, men då blev det Ylva Johansson som behöll sin post.

Ylva Johansson har däremot nu blivit nominerad till Sveriges EU-kommissionär och kan få ansvaret för migration- och inrikesfrågor.

Ny utrikesminister efter Margot Wallström blir Ann Linde. Anna Hallberg tar över som handelsminister.

Eva Nordmark

Har varit ordförande i centralorganisationen för tjänstemän, TCO, sedan 2011. Innan var hon ordförande för dåvarande SKTF, numera Vision, mellan 2004 och 2011.

Har en lång erfarenhet inom Socialdemokraterna. 1992 blev hon den första kvinnliga ordföranden för SSU i Norrbotten och året därpå valdes hon i ungdomsförbundets styrelse. Hon satt även i riksdagen för S mellan 1995-1998.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.