Fastighetsvärden Hannele Pyykkö har egen erfarenhet av våld i nära relationer. Hanneles kusin levde i en relation där det förekom våld. Det slutade med att hon mördades.

Det är onsdag förmiddag i september och efter mer än 40 år i Bostadsbolagets tjänst runt om i Göteborg börjar fastighetsvärden Hannele Pyykkö se fram emot pensionen. 

Hon skulle bara gå tillbaks för att hämta sina grejer, men kom aldrig levande därifrån

Hannele Pyykkö

Vissa dagar är tyngre än andra. Som i går till exempel, när det blev en större vattenläcka i ett av höghusen på Norra Dragspelsgatan. Samtidigt gick tankarna runt att det var exakt ett år sedan Hanneles kusin slogs ihjäl av sin före detta sambo.

– Hon hade bestämt sig för att separera och skulle bara gå tillbaks för att hämta sina grejer, men kom aldrig levande därifrån, säger Hannele och skakar på huvudet.

Ska våga erbjuda stöd

Sedan Göteborgs Stad 2014 presenterat en handlingsplan mot våld i nära relationer följde Framtiden i april 2018 upp med en egen plan och utbildningssatsning. Ambitionen var att nå alla anställda.

– Eftersom vi ansvarar för en stor del av bostäderna i Göteborg, och mycket av våldet utspelar sig i hemmen, vill vi att vår personal ska veta hur de ska agera när det händer något, säger Sofia Gärdsfors som är vd för Framtidens dotterbolag Störningsjouren.

– Vi ska våga lyssna, våga stå kvar och våga erbjuda stöd.

Bostadsbolaget Framtiden

Göteborgs allmännyttiga bostadsföretag, Framtiden, är med totalt cirka 72 760 lägenheter och 900 anställda en av Sveriges största fastighetskoncerner.

Fysiskt våld har ägt rum

Den satsning som påbörjades 2018 fortsätter senare i höst med en kampanj riktad till Framtidens alla hyresgäster.

– Det är jättebra, men oron kring våldet har förstås varit uppe till diskussion även tidigare, säger Hannele Pyykkös kollega Mikael Mattsson, som tog steget in i fastighetsbranschen 1988. 

Mikael Matsson, fastighetsvärd på Bostadsbolaget Göteborg.

Både Mikael Mattsson och Hannele Pyykkö har varit med om incidenter där de förstått att fysiskt våld ägt rum. Hannele berättar:

– I Tynnered, där jag jobbade förut, fanns det en kvinna som jag visste misshandlades grovt. Jag försökte att prata med henne, men hon var rädd att det skulle bli ännu värre om hennes man fick veta att vi diskuterat saken. Jag rekommenderade henne att ta kontakt med Kvinnojouren. 

Fastighetsvärd Hannele Pyykkö.

Våld i nära relationer

Under 2018 anmäldes enligt Brottsförebyggande rådet 16 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i en nära relation med offret. I den Nationella trygghetsundersökningen uppgav 18 procent av dem som utsatts för misshandel under 2016 att gärningspersonen var en närstående. 

Hjälpnummer i tvättstugan

Det är inte lätt att förstå varför någon stannar hos en person som är våldsam. Ändå händer det hela tiden.

– Jag var rätt nyligen inne hos en medelålders kvinna som var på väg att flytta efter en separation, säger Mikael och fortsätter:

– Innerdörren var söndersparkad och hon sa att hennes man slagit henne. Det kanske hade hållit på i tio år, vad vet jag? Det är så mycket stress i hela samhället nuförtiden. Pressad ekonomi, olika former av missbruk eller spelberoende kan snabbt leda till olustiga situationer.

– Uppe i vårt område har vi satt upp stora anslag i tvättstugan med information och telefonnummer till Kvinnojouren. Där kan man läsa i lugn och ro och det finns ännu mer material hos oss inne på expeditionen. Men det är en svår balansgång – man ska nog akta sig för att lägga sig i för mycket.

I tvättstugorna och på områdesexpeditionerna finns information om vart våldsutsatta kan vända sig.

Vad gör du om du misstänker att någon behöver hjälp?

– Då tar jag kontakt med Störningsjouren så att de får överväga nästa steg. Är det riktigt allvarligt går jag direkt till min chef och någon enstaka gång har jag ringt polisen. Vi fastighetsvärdar har ju inga polisiära resurser. 

Finns terapeuthjälp för personal

Simon Kappelmark valdes i början av året till ny ordförande i Fastighets fackklubb på Bostadsbolaget i Göteborg, men under tio år i yrket har han, precis som många av kollegorna, emellanåt noterat oroande situationer.

– Den senaste utbildningen var en bra påminnelse, men historiskt sett har vi ju fått lära oss att bara gå in och uträtta vårt ärende. Att i övrigt visa respekt och inte notera eller tänka över något privat hos hyresgästerna. Det är först på senare år man börjat titta på problemet med andra ögon. 

Simon Kappelmark, ordförande Fastighetsklubben Bostadsbolaget.

Skulle facket kunna göra mer för att ge stöd kring våld i nära relationer?

– Jag är glad att företaget belyser problemet – både för oss anställda och hyresgästernas skull, men jag tycker absolut inte att förbundet slarvat bort frågan. Man kan förstås alltid önska ännu mer, och kanske skulle man till exempel kunna informera mer om möjligheten till terapeuthjälp när något särskilt hänt.

Regnet hänger i luften, plikten kallar och Hannele Pykköö har den besvärliga vattenläckan över två våningar att hantera. 

– Jag misstänker att det kanske är ett värmerör, men vi har ju ganska nyligen haft stambyte. Så jag vet inte…

Kvinnofridslinjen

Om man själv är utsatt för våld, känner någon som är drabbad eller kanske i sitt jobb möter utsatta, finns Kvinnofridslinjen med stöd och hjälp. Ring: 020 50 50 50.