Efter hot om vite har Samhall ordnat nya personallokaler till de anställda i Köping. Här tar Seherzada Zubaki hand om all tvätt och städning.

Utanför Samhalls nya lokaler i ett industriområde i Köping pågår storstädning. Fasaden på den röda träbyggnaden tvättas. Trasor blöts och vrids ur samtidigt som småprat och skämt studsar mellan huskropparna.

Sussi Andersson som är skyddsombud för Fastighets menar att stämningen på Samhall i Köping förbättrats sedan de fick nya och betydligt större lokaler i april. I den gamla personallokalen var det många som mådde dåligt. 

Sussi Andersson, skyddsombud för Fastighets.

– Vi är här på Samhall av olika anledningar, vi har både våra starka och svaga sidor. Det är extra viktigt på en arbetsplats som Samhall att det finns tillräckligt med utrymme så att man kan gå undan om man behöver vila, säger Sussi Andersson. 

Madrass i omklädningsrummet enda platsen att vila på

Så var det inte i den förra personallokalen. När någon behövde ta det lugnt rullades en madrass ut på golvet i kvinnornas omklädningsrum. I lokalen samlades de anställda på morgonen och vid lunchen, och de som inte hade arbetsuppgifter för en hel dag satt av tiden där.

Lokalen som låg i källaren till ett hyreshus var dåligt ventilerad och det var alltid trångt, berättar Susanne Borgstedt som arbetat på Samhall i sex år.  

Det var flera som fick ångest och man mådde väldigt dåligt mentalt 

Susanne Borgstedt

– Vi trängdes med varandra och det fanns inte syre så det räckte därinne. Jag blev alltid yr och fick ont i huvudet efter en liten stund. Det var flera som fick ångest och man mådde väldigt dåligt mentalt, säger hon. 

Fastighets anmälde lokalen till Arbetsmiljöverket

Samhall anmäls för dåligt personalrum

Arbetsmiljö

Situationen var så allvarlig att Fastighets regionala skyddsombud Veronica Boström gjorde en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Innan dess hade hon gjort två skyddsronder och påtalat bristerna för Samhall. Det slutade med att Arbetsmiljöverket i oktober förra året beslutade att Samhall skulle få betala vite på 150 000 kronor om de inte bytte lokal

– Det känns bra att det blev förändring. Men det är synd att det måste gå hela vägen till Arbetsmiljöverket för att något ska hända, säger Sussi Andersson. 

6:6a-anmälan

Enligt Arbetsmiljölagen kapitel 6 § 6a kan skyddsombud vända sig till Arbetsmiljöverket och begära föreläggande eller förbud. Det kan ske om skyddsombud begärt åtgärder för en bättre arbetsmiljö och arbetsgivaren inte agerat eller lämnat besked inom rimlig tid. 

”Mycket bättre än på förra stället”

Hon och kollegorna Susanne Borgstedt och Marita Mustonen visar runt i de nya lokalerna. Här finns ett stort lunchrum, verkstad, tvättstuga för arbetskläder och städmaterial, konferensrum och ett rum med bäddsoffa för den som behöver vila. 

Marita Mustonen och Susanne Borgstedt.

Bäddsoffan finns i ett särskilt rum.

Seherzada Zubaki som arbetat på Samhall i runt två år har fått nya arbetsuppgifter sedan flytten till de nya lokalerna. Nu ansvarar hon för all tvätt och för att städa de nya lokalerna.

– Det är trevligt att städa här, alla blir glada när det är ljust, rent och fint. Det är mycket bättre än på förra stället, säger hon.

Seherzada Zubaki trivs med att städa den nya personallokalen.

I en byggnad intill finns omklädningsrummen med flera duschar i varje. I kvinnornas omklädningsrum finns en detalj som det pratas lite extra mycket om – nämligen en bastu. 

– Från att inte ens ha dusch till att ha bastu och allt. Fast vi har inte testat den ännu. Men vem vet, kanske kommer vi igång och bastar i vinter, säger Marita Mustonen. 

Så funkar en skyddsrond

Under en skyddsrond går arbetsgivare och skyddsombud tillsammans runt på arbetsplatsen och tittar på den fysiska arbetsmiljön, såsom belysning, buller och ventilation.

Riskbedömningen som görs under skyddsronden ska dokumenteras. Då antecknas vad som behöver åtgärdas, en bedömning görs av hur stor risk det innebär för de anställda och en handlingsplan tas fram med förbättringsåtgärder.

I handlingsplanen ska det stå vad som ska förbättras, när det ska ske och vem som ansvarar för det. Sedan ska en uppföljning göras för att säkerställa att åtgärderna har fungerat.