ISS Facility Services, Sesab Service i Malmö och Småländska Städ i Jönköping har alla chansen att ta hem titeln som årets städföretag 2019.

– Vad trevligt. Det är jättebra för ISS som företag, säger Alex Santibanez, vice ordförande för Fastighetsklubben på ISS.

Alex Santibañez, ordförande i avdelning Solna/Sundbyberg.

Han poängterar att ISS haft revision av Arbetsmiljöverket två gånger det senaste året och blivit godkända.

– Jag kan inte säga att allt är frid och fröjd men här i Stockholm har vi en bra relation mellan Fastighetsklubben och företaget.

”Man får lön i rätt tid”

Han tillägger att det händer att klubben och företaget inte kommer överens i alla frågor alltid men att det som helhet fungerar bra.

– Min syn på företaget kan också vara helt annorlunda från en medlem som arbetar deltid och har tio olika kunder, säger Alex Santibanez och fortsätter:

– Jag ser ISS som ett seriöst företag som arbetar med arbetsmiljön. Man får rätt lön i rätt tid – till skillnad från en del andra företag i branschen. 

Chefen visar god samarbetsvilja

Slavisa Nikolic är facklig representant på Sesab.

– Det är spännande. Det är en positiv grej för företaget, säger han om nomineringen.

Slavisa Nikolic, avdelningsordförande i Helsingborg.

Vd:n för Sesab har visat ett stort intresse för att lära sig mer om hur arbetsplatsen kan bli bättre för de anställda och för att faktiskt förbättra arbetsplatsen, upplever Slavisa Nikolic.

– Det viktiga är att företaget är på rätt sida. De frågar oss fackliga om hur de ska göra saker. Vi har en bra dialog med arbetsledare och regionchef. 

Undviker offentliga upphandlingar

På Småländska städ finns ingen fackklubb. Vd Eva Qvarnström berättar att företaget har en målsättning att all personal ska kunna gå hem och känna sig nöjda efter dagens jobb.

– De ska känna att de har tid att leverera ett bra jobb. Och alla som vill ska få jobba heltid och dagtid. Det är vår målsättning att lösa det så långt det går, berättar hon.

Av den anledningen deltar företaget inte i offentliga upphandlingar.

– Där är det inte fokus på människan utan bara på pengar, säger Eva Qvarnström.

Facken gör priset viktigt

Också hon är väldigt glad över nomineringen till Årets städföretag.

– Just att facken är med i juryn gör att den här nomineringen känns så bra. Vi vill samma sak som facken, att människor ska ha det bra på sitt jobb.

Årets pristagare tillkännages och tar emot priset på Stora Städbranschens dag den 10 oktober.