Det var i måndags kväll som en väktare sköts i tjänsten då han och en kollega patrullerade i källaren till ett hyreshus i Rinkeby. Väktaren arbetade på uppdrag av bostadsbolaget Hembla för att öka säkerheten i området, rapporterar DN. Han sköts i båda benen och fick allvarliga men inte livshotande skador. 

Händelsen rubriceras som försök till mord. Det finns uppgifter om att skjutningen föregicks av en sammanstötning mellan väktare och ett flertal ungdomar kvällen innan.

Skyddsstopp för väktare hävt

I tisdags kväll införde fackförbundet Transport ett skyddsstopp för alla väktare som arbetar i området. Men under onsdagen lättade fackförbundet på skyddsstoppet och under torsdagen hävdes det.

– Vi har varit och träffat polisen och fått en lägesdragning av dem och gjort bedömningen att det är en unik händelse. Vi har också fått indikationer på att polisen ska hjälpa till och stödja väktarna när de är ute och jobbar, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetarförbundet, till SVT Nyheter.

Ronder gjordes tidigare av fastighetspersonal

Fastighetsbolaget Hembla har ett stort bestånd av hyresfastigheter i Rinkeby. Väktarna som arbetar för bostadsbolaget ska bland annat bevaka källarutrymmen och trapphus så att inte obehöriga vistas där. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten. Mohamad Elmarghichi som är ombudsman på Fastighets region Ost säger att fastighetspersonalen på Hembla tidigare hade i uppdrag att göra ronder i området, men facket lyfte att det var för riskfyllt.  

– Det som hänt är väldigt allvarligt. För drygt två år sedan hade fastighetspersonal i uppdrag att göra ronder i området, men vi ansåg att det var en för riskfylld uppgift. Då valde företaget att anlita vaktbolag, säger Mohamad Elmarghichi.

Curt Öhrström är regionalt skyddsombud för Fastighets och huvudskyddsombud på Svenska bostäder. Också han ser allvarligt på situationen.

Det är fruktansvärt. På Svenska bostäder har vi nolltolerans när det gäller hot, allt ska polisanmälas. Om vi åker till adresser där det varit extra oroligt så är vi alltid två. Om vi ser något som kan vara brottsligt ska vi aldrig ingripa själva utan larma polisen, säger Curt Öhrström.

Arbetsgivaren låser källare för att stoppa obehöriga

Fastighets har ett antal medlemmar som arbetar för Hembla i Rinkeby. Under torsdagen besökte Fastighets medlemmarna för att höra hur de upplever situationen.

Mohamad Elmarghichi berättar att de anställda var berörda av det som hänt, men att de inte själva känner sig hotade eller otrygga. Arbetsgivaren har också valt att låsa vissa nergångar till källarutrymmena, så att inga obehöriga ska kunna ta sig in där.

– Eftersom de har sin arbetstid på dagtid så känner de sig trygga. Arbetsgivaren har också gjort en bra insats i att låsa vissa källarnedgångar. Om hyresgästerna behöver komma ner i källaren får de kontakta fastighetsskötarna, säger Mohamad Elmarghichi.

De flesta fastighetsägare i Järva har anlitat olika bevakningsföretag för att göra ronder i fastighetsbeståndet under kvällar och nätter. Ett tiotal av dem använder ett bolag som Fastighetsägarna i Järva upphandlat gemensamt.

Fastighetsfolket har sökt Hembla för att ställa frågor om säkerheten för fastighetspersonalen i området.