I oktober var 330 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,0 procent. Det är en ökning med 22 000 personer eller 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), skriver TT.

Av de 44 618 medlemmarna i Fastighets a-kassa fick 2 235 personer ut a-kassa på grund av arbetslöshet under oktober.

Det motsvarar 5 procent av medlemmarna i Fastighets a-kassa, en nivå som den har legat omkring under hela 2019.

Lång period av felaktigheter

Till följd av stora problem med SCB:s datainsamling, som har pågått sedan juli 2018, har arbetslöshetstalet för september skrivits ner.

Även för andra månader under perioden juli 2018 till september 2019 har siffrorna för arbetslösheten skrivits om. 

Bland annat underskattades arbetslösheten under våren 2019.

Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

I oktober meddelade SCB att statistiken kan ha varit felaktig på grund av problem med en samarbetspartner, bolaget Evry som ansvarar för en del av undersökningen.

SCB har därefter meddelat att man avslutar samarbetet med bolaget, rapporterar TT.

Påverkar politik och löneförhandlingar

Den felaktiga statistiken ger flera konsekvenser.

– Det som oroar mest är inte utfallet utan felet som sådant. Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf håller med:

– Till exempel försvagades den svenska kronan när siffrorna kom även om effekten kan vara borta efter ett par dagar. Det var ändå så pass överraskande siffror att det förändrade läget på den finansiella marknaden.

– En väldigt central sak för många svenskar är löneförhandlingarna i vinter. Under upptakten när parter tar med sig argument har vi haft en situation där arbetslösheten går mot en katastrof. Det har också synts i argumentationen, säger Löf till TT.