I Tankar för dagen hörs olika personer som reflekterar över livet. Robert Jansson har varit med i radion i flera år och delat sina tankar om allt från att det fina med att flytta till att sakna en lunginflammation.

”Vad gör det slitsamma och monotona arbetet med att rengöra ett trapphus på tio våningar med din själ?”, är en av frågorna han funderat på.

Ditt senaste radioprat handlar om bilbesiktningen, om slitaget av din japanska småbil jämfört din kropp. Båda gnisslar. Hur fick du idén?

–Jag vet inte alltid var idéerna kommer ifrån, men intryck och erfarenheter smälter ihop och den här gången sammanföll skrivandet med bilbesiktningen. Jag funderar en hel del medan jag städar. Det funkar bra, fast ju längre man städar desto mindre orkar man tänka.

När blev du städare?

–Det började med sommarjobb under studierna och blev tillsvidare 2012. Jag pluggade journalistik, men insåg att yrket inte passade mig. Men jag ångrar inte att jag pluggade, det gav ett självförtroende.

Vad tänker du om att städare är en ganska dold yrkesgrupp som sällan tar plats i offentligheten?

–Det är lite trist, men det gäller nog alla yrken som inte direkt producerar något. För mig lockade det att inte vara i rampljuset, jag jobbade tidigare i handeln och hade svårt för försäljarrollen. Baksidan är att städandet är ett ensamjobb som inte underlättar gruppandan. Det är väl därför vi inte är så fackligt engagerade. Men hos oss har vi startat en klubb nu.

Du har skrivit en krönika för oss om en kurs om hur ni som städare ska ”uppföra er”. Vad hoppas du på för reaktioner?

–Oj, ingen aning. Jag skriver om en absurd händelse, men kanske att folk känner igen sig.