Fastighetsklubb backar las-upprop
Facken behöver mobilisera för att inte anställningstryggheten ska försämras. Det tycker Metallklubben på Volvo i Umeå och har därför startat en budkavle mot försämringar i las. Fastighetsklubben på SGS studentbostäder ställer sig nu bakom uppropet.
Det var på ett medlemsmöte för IF Metall på Volvo lastvagnar i Umeå som budkavlen startade. Bakgrunden var oron för försämringar i lagen om anställningsskydd, las.
Vad är en budkavle?
Den ursprungliga betydelsen är ett mindre, lättburet föremål med ett skriftligt meddelande som kan föras från person till person. Källa: SAOL
Budkavlen innehåller två krav som riktas till fackföreningsrörelsen och till regeringen och partierna i januariöverenskommelsen. Kraven är att försvara turordningsreglerna och att behålla begreppet ”saklig grund” vid uppsägning.
Vad innebär saklig grund?
För att skydda anställda från godtyckliga uppsägningar innehåller las begreppet saklig grund för uppsägning. Det betyder att det måste finnas en tydlig och rimlig orsak till uppsägningen. Det kan antingen vara arbetsbrist – att det inte finns tillräckligt med arbetsuppgifter vid exempelvis nedskärningar.
En saklig grund kan också vara personliga skäl. En person kan sägas upp om den har misskött arbetet eller uppträtt olämpligt på jobbet.
Ordföranden för Metallklubben på Volvo i Umeå säger till tidningen Arbetet att de vill visa att det finns en tydlig opinion bland de lokala fackliga företrädarna att turordningsreglerna är viktiga och värda att försvara.
Vad innebär turordningsreglerna i las?
Om en arbetsgivare planerar uppsägningar ska de anställda sägas upp enligt principen ”sist in – först ut”. Om det ska göras avsteg från turordningen måste det förhandlas med facket.
– Jag tror inte att våra fackliga ledare förstår hur djupt turordningsreglerna sitter i den fackliga nerven. Vi vill skapa en rörelse som visar det, säger klubbordföranden Jan-Olov Carlsson till Arbetet.
Göteborgare vill att fler hakar på
Flera klubbar från olika fackförbund har ställt sig bakom budkavlen och nu sällar sig Fastighetsklubben på SGS Studentbostäder i Göteborg till dem.
”Vi uppmanar fler klubbar inom Fastighets att ställa sig bakom budkavlen – för att visa vår förbundsledning och övriga i LO-kollektivet att nu får det räcka!”, skriver klubbstyrelsen i ett upprop till andra Fastighetsklubbar.
”Det kan inte vara så att när Sverige är rikare än någonsin så ska vi gå med på otrygga anställningar, knipa igen vår käft och vara glada för att S genomdriver den mest högervridna politik vi upplevt på år och dagar”, skriver de vidare.
Varför ändra lagen?
Bland arbetsgivare har det länge funnits en kritik mot lagen om anställningsskydd. Kritiken har bland annat gått ut på att anställningsskyddet är så starkt att det i princip blir omöjligt att säga upp personal – eller att anställda med nödvändig kompetens för verksamheten sägs upp. Borgerliga partier har haft samma uppfattning.
När regeringspartierna S och MP slöt januariöverenskommelsen med Liberalerna och Centern var förändringar i las en av punkterna som C propagerat starkt för.
Fastighets, Seko, Byggnads, Målarna och Kommunal gick i december ut och markerade att de inte ställer sig bakom las-förhandlingarna mellan LO, PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Pappers gjorde redan tidigare samma sak.
Väntas debatt på LO-kongressen
Till LO-kongressen i juni har Fastighets lämnat in en motion som kräver ett omtag i las-förhandlingarna så att anställningsskyddet för tillsvidareanställda inte riskerar att försämras. Fler andra förbund, som tillsammans bildar en majoritet på kongressen, har skrivit liknande motioner.