Den genomsnittliga lönen för allmännyttans vd:ar är 83 000 kronor i månaden, visar Hem & Hyras kartläggning. Tidningen har tagit fram statistik över vad samtliga vd:ar i landets kommunala bostadsbolag tjänar.

Stångåstadens vd toppar listan

Högst lön av alla kommunala bolagsvd:ar har Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist. Han tjänar 175 000 kronor i månaden, vilket blir en årslön på över två miljoner kronor. Utöver lönen har Fredrik Törnqvist också flera förmåner. Uppsägningstiden är två år med lön om bolaget avslutar vd:ns uppdrag. Fredrik Törnqvists tjänstebil är en Mercedes till förmånsvärdet 67 000 kronor.

Enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, senaste statistik från 2018 tjänar en fastighetsskötare i genomsnitt 27 800 kronor. Det innebär att en fastighetsskötare behöver arbeta drygt ett halvår för att få ihop till den lön som den mest välbetalda vd:n tjänar på en månad.

Allmännyttans tio mest välbetalda vd:ar

Bostadsbolag, vd och månadslön i kronor

Stångåstaden, Linköping Fredrik Törnqvist 175 000
Örebrobostäder, Ulf Rohlén 146 000
Familjebostäder, Sthlm Jonas Schneider 143 500
Stockholmshem, Anette Sand 143 000
Botkyrkabyggen, Chris Österlund 140 000
Helsingborgshem, Jonas Hansson 138 683
Hyresbostäder, Norrköping Gunnar Boquist 134 000
Uppsalahem, Stefan Sandberg 133 500
Ängelholmshem, Benth Jensen 129 000
Signalisten, Solna Per Anders Hedkvist (Lars Jolérus tillträdde som ny vd vid årsskiftet) 128 000

Källa: Hyresgästföreningens tidning Hem & hyra

Allmännyttans vd-löner drar ifrån

För två år sedan publicerade Hem & Hyra en liknande undersökning. Sedan dess har vd:arna fått en löneökning med i snitt 4,5 procent. Det är mer än svenska löntagare generellt, som haft en löneökning med 2,7 procent enligt SCB.

Kartläggningen visar också att allmännyttans vd-löner inte står i proportion till hur många lägenheter vd:arna ansvarar för. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist, som alltså tjänar mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga vd-lönen, ansvarar för 18 500 lägenheter. Det gör att bolaget hamnar först på nionde plats av de kommunala bostadsbolagen sett till antalet lägenheter.

Högre löner trots mindre ansvar

Astrid Brissman är ordförande för Stångåstaden och den som sätter Fredrik Törnqvists lön.

– Vi tycker att han är värd pengarna, han gör ett fantastiskt jobb. Vi har haft en bra utveckling i bolaget. Det går bra för Stångåstaden. Vi ser också att personalen är nöjd med sin vd, säger Astrid Brissman till Hem & Hyra.

Trots att vd-lönerna stigit kraftigt visar Hem & Hyras kartläggning också att på senare år har de tio bäst betalda vd:arna fått mindre ansvar. År 2014 hade sju av tio vd:ar i toppen också ansvar för lokaler men i årets genomgång har endast fyra det.