Det kinesiska flygbolaget Air China flyger mellan Peking och Stockholm flera gånger i veckan. När flygplanet landar på Arlanda städas det av städföretaget Sodexo.

Nu berättar Sodexos flygplansstädare för UNT att de känner stor oro för att smittas av coronaviruset som brutit ut i Kina.

– Alla är oroliga, det är värst för dem som har småbarn, de är jätteoroliga, säger en anställd som vill vara anonym, till UNT.

”Kan inte vägra arbetsuppgifter”

Sedan utbrottet av coronavirus i Kina har Sodexo bestämt att de städare som arbetar ombord på Air Chinas flygplan ska bära munskydd, rapporterar UNT. Samtidigt är munskydd inte en säker metod för att skydda sig mot coronaviruset.

– Du har ingen valmöjlighet, du kan inte vägra arbetsuppgifterna eller vägra att gå på planet. Man försöker hitta på egna sätt att skydda sig, säger en anställd till UNT.

Sodexo: ”Följer riktlinjerna”

Magnus K Olsson är driftchef på Sodexo Arlanda. Han säger till Fastighetsfolket att Sodexo följer de riktlinjer som ges av Swedavia som driver Arlanda.

 – Munskydden är främst till för att man inte ska komma i kontakt med mun och näsa med händerna. Men vi följer hela tiden de riktlinjer som ges av flygplatsen. Blir det riskfyllt att städa planen kommer vi inte att fortsätta utföra arbetet, säger Magnus K Olsson till Fastighetsfolket.

Coronaviruset

Under torsdagen klassade Världshälsoorganisationen, WHO, coronaviruset som en internationell fara för människors hälsa. På fredagsmorgonen svensk tid har kinesiska myndigheter bekräftat 213 döda och över 9600 smittade i viruset.

Coronaviruset smittar främst genom nära kontakt mellan människor, enligt Folkhälsomyndigheten. Men Sodexo har ändå rekommenderat sina städare att bära handskar och använda handsprit.

– Våra städare går på planet först efter att passagerarna gått av, så de kommer inte i kontakt med passagerarna. Man vi rekommenderar ändå våra städare att ha handskar och sprita och tvätta händerna. Det är en försiktighetsåtgärd som gäller för att skydda sig mot alla influensavirus, säger Magnus K Olsson.

Magnus K Olsson säger också att om det finns misstanke om att en person bär smittan kommer inte städarna eller annan personal på flygplatsen att komma i kontakt med personen.

– Alla passagerare kontrolleras innan de går ombord planet i Peking. Blir någon sjuk under flygningen så kommer inte personal på Arlanda att exponeras för personen. Då går flygplatsledningen in och stoppar arbetet tills man får grönt ljus, säger Magnus K Olsson.

Vad ska anställda som är rädda för att städa planen från Kina göra?

– De anställda som är oroliga ska kontakta sin närmsta chef som får ta det vidare till Sodexos hälsoavdelning. Vi får diskutera frågan med medarbetarna. Men vi håller oss hela tiden uppdaterade. Finns det en risk för att våra städare utsätts för viruset så kommer vi stoppa städningen, säger Magnus K Olsson.