Den första april korttidspermitterades all personal i Luleå Hockey. De anställda har fått minska arbetstiden med 40 procent – och lönen med 6 procent.

Det är ju ganska bra med korttidsavtalet som regeringen beslutat, men man vet ju inte hur det här kan påverka jobben på sikt

–Det känns sådär. Det är ju ganska bra med korttidsavtalet som regeringen beslutat, men man vet ju inte hur det här kan påverka jobben på sikt. Arenaavtalet med kommunen är på väg att gå ut i sommar, så vi får se om föreningen får behålla driften, säger Jerker Zetterström, som är servicepersonal på anläggningen Coop Norrbotten Arena. 

Slutspelet blåstes av

Luleås damlag hann köra första finalomgången den 11 mars mot HV71 innan förbudet mot sammankomster med över 500 deltagare slog igenom. Herrarna var på väg in i slutspel, men sista seriematchen mot Skellefteå kördes utan publik.

–Vi skulle ha varit mitt inne i slutspelet nu, men nu är det inga matcher eller träningar. Vi är bara två-tre stycken som jobbar varje dag istället för sex. Vi jobbar med underhåll, lagar målburar, plexiglas och stolar, beskriver Jerker Zetterström. 

Jerker Zetterström, servicepersonal på Luleå Hockey.

Hur känns det?

–Det är inte roligt, men man får se till världen runt omkring. Lagets supportrar har dragit in pengar till sjukvården, så det är en positiv sak, säger Jerker Zetterström.

Hårt slag för idrottsföreningar

Coronapandemin har fått Idrotts-Sverige att gå ned i brygga. Regeringen har beslutat om ett stödpaket på 500 miljoner. Men enligt Riksidrottsförbundet beräknas idrottsföreningarna förlora minst 500 miljoner kronor på grund av inställda evenemang bara mellan 12 mars till 30 april.

Luleå Hockey är bara ett av elitlagen som permitterat anställda – och i vissa fall även spelare. Malmö FF, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö Redhawks är några fler exempel.

Förbundskapten Janne Andersson.

I veckan nådde permitteringarna upp ända till landslagsnivå när fotbollslandslagens förbundskaptener Janne Andersson och Peter Gerhardsson permitterades. 

Här permitteras inte

En förening som inte förhandlat om permitteringar är småländska Markaryds IF där Joakim Olofsson arbetar. Men det betyder inte att föreningen undgått coronapandemins effekter. 

En av Markaryds fotbollsplaner prepareras.

–Just nu blöder föreningen pengar och det finns inga inkomster. Vi har blivit av med rätt stora intäktskällor med inställda evenemang under våren, bland annat en vårmarknad som brukar hållas i maj och där föreningen brukar få in pengar, säger Joakim Olofsson.

Joakim Olofsson jobbar för Markaryds IF.

Föreningen har två vaktmästare och en kanslist anställda. För närvarande är den ena vaktmästaren långtidssjukskriven, och därför har två personer från ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt hoppat in och sköter städning. 

Risk för smitta ska minimeras

För även även om det är stopp för evenemang och matcher pågår alla träningar som vanligt. Joakim och kollegerna försöker minimera riskerna för smitta genom att omklädningsrummen stängts, träningspassen är utspridda på de olika fotbollsplanerna. Handtag och andra ytor städas och ytdesinficeras extra noga. 

Är du orolig för ditt jobb?

–Nej, det är jag inte, för planerna måste skötas. Det är kommunen som äger anläggningen och jag upplever att vi har ett bra samarbete med dem. Men vi försöker dra ned på det vi kan. Städmaterial spar vi såklart inte på, säger Joakim Olofsson.

Vad tänker du om framtiden?

–Jag funderar en del på avtalsrörelsen. Jag sitter i förhandlingsdelegationen och det känns som att det kommer att bli en tuff höst. Vi kommer ha ett svårt förhandlingsläge.

Avtal om permitteringar

Fastighets har avtal för anställda inom idrottsrörelsen med Arbetsgivaralliansen. Det är runt 1000 medlemmar som arbetar inom AA Idrott. 

Parterna har skrivit avtal om korttidspermittering. Korttidsarbetet kan ske på tre nivåer.

20 procent minskning av arbetstiden – lönen minskas med 4 procent

40 procent minskning av arbetstiden – lönen minskas med 6 procent

60 procent minskning av arbetstiden – lönen minskas med 7,5 procent

Semester och intjänande av semesterdagar påverkas inte av avtalet.