Efter en tids sjukskrivning blev städaren, som vill vara anonym så vi kallar henne Maria, uppsagd på grund av arbetsbrist.

Maria hade en längre tid misstänkt att hon inte fått rätt lön av företaget och vände sig nu till Roger Sandlund, avdelningsordförande i Haparanda. 

– Jag sa till företaget att jag inte skulle acceptera uppsägningen förrän lönefordran var avgjord, säger Roger Sandlund.

Kollektivavtal gäller alltid

Tillsammans med Erika Sundvall, ombudsman i region Nord, räknade Roger Sandlund ut att Maria missat 50 000 kronor i lön under de senaste tre åren.

Företaget, som hade ett hängavtal på kollektivavtalet, hade inte räknat upp lönen enligt kollektivavtalets nivåer och missat branschvanetillägget.

– De trodde att man kunde göra egna överenskommelser om lön, men jag förklarade att kollektivavtalet alltid gäller, säger Roger Sandlund.

Bokslut innan uppsägning

Samtidigt slog coronakrisen till i Sverige och det blev ett osäkert ekonomiskt läge för företaget.

– Företaget ville göra en avbetalningsplan men jag sa att det fungerar inte så när en anställning ska ta slut, då måste man få ett bokslut på lönen först, säger Roger Sandlund. 

Maria påpekar att företaget skulle ha tjänat på att betala rätt lön från början.

– Det hade kostat dem ungefär 500 kronor mer i månaden att ge mig rätt lön, istället för att behöva betala allt på en gång, säger hon.

Inte lätt att få tillbaka löneskuld

Efter långa förhandlingar kunde företaget ändå betala ut löneskulden till Maria i en klumpsumma.

– Det känns mycket bra, jag har fått tillbaka pengarna nu, säger Maria.

Roger Sandlund berättar att han har haft en bra dialog med företaget som har velat göra rätt för sig.

– Det är inte lätta ärenden att få ut pengar från företag, men den här gången gick det bra, säger han.

Dessutom har Maria återanställts och ska nu arbeta 50 procent fram till augusti.

– Så nu har jag hjälpt dem att skriva nytt avtal så att allt blir rätt från början den här gången, säger Roger Sandlund.