Mirabela Scurtu Städare, Städhuset i Stockholm
– Jag är gravid och var ganska rädd i början och hade mask och så, men nu har jag läst om gravida som har haft Corona och där det har gått bra så jag har försökt lugna mig. Om man går runt och är stressad varje dag så blir det inte bra, säger hon.
Hur fungerar jobbet nu?
– Jag jobbar kvällstid så jag behöver inte träffa någon kund. Det finns masker och handskar, det finns handsprit överallt och jag ställer ut mer tvål. Och eftersom det är färre som jobbar på kontoret jag städar så blir det mindre att göra.
Hur tar du dig till jobbet?
– Jag åker tunnelbana men det är inte så många som åker på kvällen och alla sprider ut sig. Jag hade kunnat ta bilen men då måste jag betala trängselskatt och bensin och parkering. Det skulle inte vara ekonomiskt.
Mirabela Scurtu tyckte i början av pandemin att Sverige valde fel väg.
– I Rumänien, där jag kommer ifrån, stängde de helt men där har många blivit deprimerade. Och nu är det 1200 smittade varje dag. Jag tycker att Sverige har gjort rätt.
Dennis Cronlund Miljövärd, Botkyrkabyggen i Stockholm
– Det är klart att man är orolig, jag är ju lite i riskzonen. Jag är överviktig och röker och är väl inte i bästa formen. Men man får vara försiktig, sprita händer och hålla avstånd.
Vi har restriktioner att vi inte ska sitta alla i fikarummet och när det är många där brukar jag säga att ”det här är ju inte så Corona-vänligt” och så går jag undan.
Vad tycker du om rekommendationen att jobba hemifrån?
– Det är svårt att plocka skräp hemifrån. Man borde få nåt för att man ställer upp och håller företaget i balans. Det känns lite som att man har offrat oss medan de som kan jobba hemifrån har passat på att bygga om altanen. En veckas extra semester till oss skulle inte vara fel, så att vi också kan bygga om altanen.
Tycker du att restriktionerna är rimliga och tillräckliga?
– Ja, men jag tycker att det är oansvarigt att inte respektera och hålla restriktionerna och hålla avstånd. Man ser ju att det är fullt på krogar och stränder. Vi måste göra allt vi kan för att få bort smittan.
Tina Huhtakangas Städare, Ikea i Haparanda
– Här jobbar vi som vanligt, och det är fullt av folk som vanligt på Ikea.
Ibland kan jag känna oro, när folk inte förstår att de behöver hålla avstånd. Det har ju hänt att de tränger sig på när vi håller på och städar eller gör tillsyn på toa. Vi har en skylt på städvagnarna där det står att det är avstängt och fast det går fort bryr de sig inte.
Om jag säger till att de får vänta så får man blicken som säger: ”är du dum i huvudet?”
Är du orolig att bli smittad?
– Nej, inte direkt. Det kommer om det kommer. Vad ska man göra? Jag försöker undvika folkmassor och går möjligen bakom hyllor om det blir för mycket folk.
Ellinor Karlsson Fastighetsskötare, Bostadsbolaget i Mjölby
– Vi har fått uppmaningen att gå hem om vi har minsta symptom och så finns det handskar till de som vill ha. Och hyresgäster får alltid frågan om de är friska om och de vill att fastighetsskötaren ska komma eller inte.
Har jobbet förändrats på något annat sätt?
– Det har varit jättemycket reparationer på försommaren. Det märks att folk är hemma, då hinner man se att köksluckan hänger eller att det rinner lite från kranen.
Men jag vet några hyresgäster som har blivit jätteglada över att jag har kommit. ”Åh vad roligt att ha någon att prata med”, säger de. Det har varit tufft för 70-plusare.
Tycker du att restriktionerna är rimliga och tillräckliga?
– Det vore katastrof att stänga ner ännu mer. Det kostar enorma summor pengar, men det kostar också i psykisk hälsa. Sen kommer hösten och mörkret. Det har jag funderat på hur det blir. Jag menar inte att negligera, men vi måste hitta en balans. Det är farligt med oron också.
Simon Kappelmark Fastighetsvärd och klubbordförande Bostadsbolaget i Göteborg
– Jag fick halsfluss i våras och var sjuk, men det var inte Corona. Jag är inte superorolig för sjukdomen men det är klart att man funderade på vilka man hade träffat.
Hur fungerar det på jobbet?
– Rutinerna sitter och alla vet vad som gäller, även hyresgästerna. De ringer inte i onödan och är det något som behöver åtgärdas går de in i ett annat rum. Jag tycker att det har hanterats bra, både gentemot varandra och gentemot hyresgästerna. Fokus har ju varit på att vi inte ska bli smittospridare när vi rör oss i områdena.
Hur tar du dig till jobbet?
­– Jag åker kollektivt, skrotade bilen för några år sedan. Och jag tycker att det känns okej. De kolleger som har bil kör bil och företaget har sagt att man kan använda flex och justera arbetstiden så att man inte behöver åka i rusningstid om man inte vill. Systemet finns redan men de har påmint om det mer nu. Att undvika kollektivtrafik är en bra uppmaning men för de flesta av mina medlemmar finns ingen bil att ta. Man kanske ska ge mer resurser till kollektivtrafiken så att de kan köra fler turer.
Vad tycker du om rekommendationen att jobba hemifrån?
– Jag kan bli lite trött när man sitter på samverksansmöte och tjänstemän klagar på att det är tråkigt att sitta hemma. Kom ut och jobba med oss istället då! Jag har full förståelse för att det kan vara jobbigt att känna sig isolerad, men lite perspektiv får man ha.