Botkyrka kommun delar varje år ut ett kulturstipendium till en person eller grupp som gjort värdefulla kulturinsatser för kommunens invånare. Mats Blomberg får priset i år för att han enligt motiveringen ”med stort kunnande och brinnande engagemang under lång tid främjat och lyft scenkonsten i Botkyrka”.

jag känner mig väldigt hedrad. Det är en ära att en knegare som jag får ett sån utmärkelse

–Det är en jättefin motivering och jag känner mig väldigt hedrad. Det är en ära att en knegare som jag får ett sån utmärkelse, säger Mats Blomberg till Fastighetsfolket.

Facket och kulturen samsas

Mats Blomberg har arbetat på SKB, Stockholms kooperativa bostadsförening i många år och är skyddsombud och ordförande i Fastighetsklubben.

Men fritiden har till stor del framför allt tillbringats på scen eller bakom scenen i en rad revyer och teatrar i hemkommunen.

– Jag har framför allt varit regissör och skådis i revyer, men har också varit teaterpedagog för barn. Jag visste inte att jag var nominerad, men nu har jag fått veta att det är min teaterförening Repliken som nominerade mig. Det är jättekul, säger Mats Blomberg.

Mats Blomberg på scenen.

Sätter upp en klassiker

Nu är teaterlivet delvis satt på paus på grund av coronapandemin, men teaterföreningen repeterar en pjäs baserat på Agatha Christie-deckaren ”The Mousetrap” som ska gå upp på scen hösten 2021 – en klassiker som gått i London över 60 år.

Mats förbereder också ett framträdande tillsammans med en sångerska och två musiker med musik, sång och dikter på temat ”Kärlek och demokrati”, och ett annat med arbetsnamnet ”Naturtänk och kultur”.

Vad är det bästa med teatern?

–Det är att få framföra texter man skrivit själv, ha ett budskap som man tycker är viktigt. Jag har mest jobbat med komik och där kan man ta ut svängarna ordentligt, man kan slå hårt åt alla håll. Jag kan skriva ganska tuffa politiska texter mot sånt jag tycker är dåligt, säger Mats Blomberg.