– Skillnaden är inte så stor. Men det är ändå värt att nämna nu när arbetslösheten fortfarande stiger i många andra branscher, säger Anne Eriksson, föreståndare för Fastighets a-kassa.

I augusti fick 2 956 medlemmar i Fastighets a-kassa ersättning. En nedgång från juli, som hade årets högsta antal arbetslösa.

– Jag vet inte riktigt varför vi planar ut nu, säger Anne Eriksson.

Arbetslös? Gör så här

1. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen. Du kan göra det digitalt. Viktigt att du gör det redan första dagen.

2. Be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg. Det smidigaste är om hen går in på sajten arbetsgivarintyg. nu och fyller i intyget, och sedan skickar den till dig.

3. Ansök om ersättning på Fastighets a-kassa. Du kan gå in på Mina sidor med e-legitimation. Fyll i uppgifterna och skicka med handlingar.

Hon konstaterar att handläggningstiden ligger på ungefär fem veckor i genomsnitt. Alltså väntetiden för att få första utbetalningen när en person har anmält sin arbetslöshet till kassan. Genomsnittstiden ligger under den gräns som finns i a-kassans verksamhetsplan.

Under den pågående coronapandemin har regeringen höjt ersättningarna till arbetslösa. Det går också snabbare för nya medlemmar att få ersättning som beräknas på inkomsten.