– Jobben, jobben, jobben, deklarerade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade statsbudgeten för 2021. En budget hon kallade historiskt stor.

Magdalena Andersson, finansminister.

För att återstarta Sverige efter coronakrisen satsar regeringen och samarbetspartierna, Centern och Liberalerna, 105 miljarder på reformer 2021. Flera av dem spiller över på året efter, till en beräknad kostnad på 85 miljarder. 

Höjd a-kassa i två år

Det mesta är redan känt som sänkt arbetsgivaravgift för unga, skattesänkningar och mer pengar till välfärden.

Strax innan budgeten släpptes kom också beskedet att den tillfälliga höjningen av a-kassan blir kvar i två år, liksom att det sänkta arbetsvillkoret förlängs lika länge.

När de två åren har gått ska en ny, reformerad a-kassa vara på plats, enligt regeringen.

På morgonen kom även besked om mer pengar till Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att möta den stigande arbetslösheten.

Lågkonjunkturen biter sig fast

Finansministern konstaterade att den svenska ekonomin var i botten under våren 2020 och väntas återhämta sig under andra halvåret 2020, precis som världsekonomin i övrigt. 

Samtidigt trodde hon att det tar flera år innan lågkonjunkturen är över.

LO:s ordförande, Susanna Gideonsson välkomnar att höjningen av a-kassan förlängs, men inte att det är under en begränsad tid.

– Om någon tror att förbättringen ska rullas tillbaka om två år får den tänka om. I så fall blir det en valfråga, varnar hon på Twitter.

Sätta press om sjukförsäkringen

Även IF Metalls ordförande, Marie Nilsson, välkomnar beskedet om a-kassan.

– Det är en budget som är på rätt väg. Men tyvärr finns en stor brist: Vi ser inga nya satsningar för att förstärka sjukförsäkringen. Vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska. Här måste vi i IF Metall och resten av fackföreningsrörelsen fortsätta sätta press på regeringen, säger Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

”Höjd a-kassa minskar drivkrafter”

Den förlängda höjningen av a-kassan välkomnas däremot inte av Svenskt Näringsliv.

– Höjd ersättning i a-kassan innebär minskade drivkrafter för arbete. Det var bara tänkt som en tillfällig åtgärd och om vi ska få igång ekonomin behöver nya arbetstillfällen som skapas snabbt kunna bli tillsatta med aktivt arbetssökande, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Däremot är han positiv till andra delar av budgeten, som lättnader i bolagsskatten och sänkt arbetsgivaravgift för unga. 

– Det är bra åtgärder i linje med vad vi har föreslagit, men inte nog för att få fart på investeringar och jobb, säger Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke i en kommentar. 

Reformer i budgeten

Förlängd höjning av a-kassan – 5,8 miljarder

Sänkt arbetsgivaravgift för unga – 7,5 miljarder

Satsning på yrkesutbildning – 1 miljard

Förstärkning av Arbetsförmedlingen – 1 miljard

Arbetsmarknadsutbildningar – 770 miljoner

Mer pengar till introduktionsjobb och extratjänster – 500 miljoner

Förbättrad studiefinansiering – 870 miljoner

Förlängt omställningsstöd, även till enskild firma – 3,5 miljarder

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.