– Vi bär alltid larm på oss i Gränby och en del andra ställen, säger Veronica Persson, ordförande i Fastighetsklubben på bostadsföretaget Rikshem i Uppsala.

Hon berättar också att de anställda fastighetsskötarna inte har råkat ut för något i Gränby, ett bostadsområde tre kilometer nordost om centrala staden.

– Det är inte så stökigt på dagarna när vi är där. Städning, jour och yttre skötsel är utlagt på andra företag.

Hur stökigt det är i bostadsområdet har Upsala Nya Tidning skildrat genom att räkna upp ett antal brott som inträffat från 2018 till i dag. Det handlar om mord, skjutningar då människor skadats och en rad andra skottlossningar. Bilbränder och en explosion finns också med på listan.

Hotfulla mot städare

Fastighetsägare, som fastighetsbolaget Rikshem, har också vittnat till kommunen om otrygghet. För några veckor sedan ansökte Uppsala kommun om att få tillsätta ordningsvakter i Gränby.

I sin förfrågan beskriver kommunen hur gäng väsnas, skräpar ner och förstör, röker och tar droger samt är hotfulla mot hyresgäster, städare och hantverkare.

Vanligare med vakter

Ansökan om att få anlita ordningsvakter har skickats till polisen. I hela landet finns runt 500 platser där ordningsvakter patrullerar på torg, i köpcentrum, bostadsområden och kollektivtrafiken. Något som har blivit vanligare.

Regeringen har bett en utredare att se över relationen mellan ordningsvakter och polisen. I maj nästa år ska förslagen presenteras. Det handlar om vilka platser ordningsvakter ska få tjänstgöra och vilka befogenheter de ska ha. Även vakternas utbildning ska ses över. Liksom samarbetet med polisen.