Hockeyarenan i Luleå och resten av Idrotts-Sverige börjar hoppas på publik igen. Regeringen planerar för att höja gränsen till 500 åskådare på sport, teatrar och konserter den 15 oktober.

– Det är bra. Men inte tillräckligt bra, säger Jerker Zetterström, vaktmästare på Coop Norrbotten arena – som har plats för 6 000 hockeyfans.

Jerker Zetterström är bekymrad över hockeyklubbens ekonomi om inte fler betalande får komma in. Själv har han haft fullt upp efter sommaren. Han och kollegorna är tillbaka på heltid efter en period av permittering.

Jerker Zetterström, servicepersonal på Luleå Hockey.

– Hockeyträningar och konståkning körs som vanligt, men utan föräldrar på läktaren. Och allmänhetens åkning är i gång.

Biljetter lottas ut

När det gäller den publikdragande hockeyn kommer de närmaste hemmamatcherna att spelas för så gott som tomma läktare. På lördag tar damerna emot serieledande Brynäs. Herrarna, som ligger i topp i SLH, möter HV71 i hemmaarenan. Matchernas 50 platser lottas ut bland supportrar med årskort.

Lättnader i restriktionerna

Regeringen varslar om att idrottsarenor, teatrar och konsertlokaler ska få ha 500 personer i publiken från den 15 oktober. Kraven är …

… att det är minst en meter mellan gästerna.

… att inga större sällskap än två personer sitter tillsammans.

… att smittläget när det gäller corona inte förvärras.

Höjdarna inom hockeyn i Sverige håller med vaktmästaren i Luleå. De planerade lättnaderna den 15 oktober behöver följas av större förändringar.

– Det känns som ett väldigt viktigt första steg, men läget är fortfarande ekonomiskt mycket kännbart, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT.

– Vi hade hoppats på ett beslut som var relaterat till arenastorlek. Men det är i alla fall ett fall framåt och det känns som att det fanns en öppning för att det skulle förändras under vägen, säger SHL:s vd Michael Marchal, också till TT.

Bra besked för Trollhättan

I Trollhättan har Folkets husföreningen väntat på den andra lättnaden som regeringen berättade om i dag. Det har Fastighetsfolket skrivit om flera gånger.

Restauranger får i grunden ha hur många gäster som helst, bara de sitter tillräckligt glest och övrig coronasäkerhet uppfylls. De gällande reglerna säger dock att samma restaurang inte får ha fler än 50 gäster om en trubadur eller ståuppare framträder för den publik som sitter ner och äter.

Men från den 8 oktober kan restauranger runt om i landet öka antalet gäster även om det finns underhållning i lokalen.