– Det ser jag på med tillfredsställelse. Vi får se om alla parter är beredda att fortsätta och i så fall återstår det att se hur det kan gå till, säger Jari Visshed, avtalssekreterare på Fastighets.

Statsminister Stefan Löfven skrev i morse till nyhetsbyrån TT att ingenting hindrar att parterna fortsätter att försöka enas kring regler om anställningstrygghet och uppsägningar. Regeringens samarbetspartier uttryckte också att dörren inte har stängts för en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare.

Samtidigt rullar regeringens utredning om arbetsrätten vidare. Den är ute på remiss för att organisationer och andra ska få säga sitt innan det stiftas en lag.

Klockan 12.15 samlade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till pressträff:

Eva Nordmark
Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister.

– Jag ser gärna att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen, sade hon.

– En förhandlingslösning är bästa vägen för Sverige. Den ger stabilitet, långsiktighet och trygghet.

Det handlar om ditt jobb

Tre frågor som facken och arbetsgivarna försökt enas kring:

Anställningsskydd. Arbetsgivarna vill att det ska bli lättare och billigare att säga upp anställda, både vid arbetsbrist och av personliga skäl. LO-facken vill bland annat hindra hyvling av arbetstid och avskaffa allmän visstid.

Omställning. Studier och stöd för att anställda som sägs upp ska komma vidare i arbetslivet.

A-kassa. Fack och arbetsgivare skulle ta över a-kassorna, i dag finansieras de av staten.

Eva Nordmark berättade att hon nu kommer att ha en dialog med de förhandlande parterna, analysera svaren och återkomma.

Det kan dock bli svårt för facken och arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv att hitta tid för samtalen. Den uppskjutna avtalsrörelsen tar fart i dag, den 1 oktober. Omkring 3 miljoner anställda väntar på nya löner.

– Vi kommer att vara väldigt upptagna, konstaterar Jari Visshed på vägen till förhandlingar om löner och villkor på Fastigos medlemsföretag.