Fastighets ledning består av ordförande, andre ordförande och tredje ordförande. Tredje ordförande är Jari Visshed, som går i pension i vår. Därför ska förbundsmötet välja en efterträdare till honom och valberedningen föreslår Joakim Oscarsson.

Mitt i avtalsrörelsen

–Jag är otroligt stolt att få frågan, men känner självklart också en viss press att bli mer frontfigur än idag. Men den pressen ska man ju ha. Det känns stort, säger Joakim Oscarsson.

Joakim Oscarsson har varit avtalsombudsman på Fastighets sedan 2015. I dagarna pågår årets avtalsrörelse för fullt. Han förhandlar om löner och villkor på fastighetsavtalen, avtalet på Samhall och avtalen för Folkets hus och parker och idrottsanläggningar.

Jari Visshed, tredje förbundsordförande som går i pension i vår.

Började inom vården

Innan han började på Fastighets jobbade han på fackförbundet Kommunal, först som lokalombudsman i avdelning Stockholm och sedan på förbundskontoret.

Jag märkte att vi kunde påverka och förbättra villkoren, och detta med delaktighet och inflytande har varit min drivkraft sedan dess.

–Dessförinnan jobbade jag inom regionpsykiatrin i Växjö, jag är utbildad undersköterska och skötare. Det var där som min fackliga bana började. Jag märkte att vi kunde påverka och förbättra villkoren, och detta med delaktighet och inflytande har varit min drivkraft sedan dess.

Att vara avtalssekreterare verkar vara ett svårt uppdrag; att hålla sams med LO-kompisarna och ro hem högre löner och bättre villkor i förhandling med arbetsgivare som vill hålla i plånboken. Vad är viktigast för att få bra resultat?

–Det viktigaste är att vi i LO-familjen är målinriktade och bestämmer oss. Då är vi en så stark kraft att vi klarar det och arbetsgivarna kan inte stå emot det. Mycket handlar om relationer och nätverk och där känner jag redan många av de andra inom LO.

Hur vill du beskriva dig som person?

–Jag är målinriktad och tävlingsinriktad men en lagspelare. Det är samma i idrotten som på jobbet, vi skapar förutsättningarna tillsammans och det är då vi lyckas. 

Joakim Oscarsson

Ålder: 49 år
Bor: på Värmdö
Familj: Gift och har tre barn. Hunden Chelsea (”det är för att jag hejar på Chelsea”)
Intressen: Hockey och fotboll. ”Jag försöker kolla på alla Växjö Lakers matcher. Nu blir det ju tyvärr inte live, men det är imponerande med två SM-guld för en så pass ny klubb.”

Ordförande är Magnus Pettersson och andre ordförande är Yvonne Nygårds. De fortsätter på sina uppdrag.