I en intervju med Sydsvenskan pratar Morgan Johansson om dagens system där en person från ett land utanför EU kan komma till Sverige och jobba som exempelvis diskare, städare eller personlig assistent trots att det inte är några bristyrken.

– Vi har ultraliberala regler. Sverige är det enda land i världen som tillåter arbetskraftsinvandring till yrken där vi inte har någon brist, säger migrationsministern till Sydsvenskan.

Vill riva upp

Johansson vill riva upp systemet och återinföra regler där Sverige bara tillåter invandring av kvalificerad arbetskraft som ingenjörer och läkare – efter en prövning av om det finns ett behov i landet, skriver Sydsvenskan.

2008 drev allianspartierna med stöd av Miljöpartiet igenom en reform som gjorde det möjligt för arbetsgivare att ta in personal från länder utanför EU utan att det finns behov av arbetskraft i det yrket i Sverige. Tidigare gjorde Arbetsförmedlingen en prövning av behovet av arbetskraft i den aktuella branschen.

”Ingen skulle ta jobben”

Mina Hanna är Fastighets ordförande i avdelning Västerort i Stockholm. Han arbetade tidigare på städfirman Solreneriet som städade de stora färjorna från Viking Line när de låg inne vid kajen i Stockholm. Nästan alla städarna på företaget hade utländsk bakgrund.

Mina Hanna.

– Om det bara ska komma läkare eller ingenjörer till Sverige kommer det inte gå att hitta personal till städjobb eller jobb i restaurangbranschen. Att städa på båtarna till exempel är så tufft att de enda som vill jobba där är nyanlända eller personer som behöver jobba för att få uppehållstillstånd, säger han.

– Om inte nyanlända skulle ta de jobben så finns det ingen som vill göra det.

Vanligaste yrket

Men går det inte att hitta personal bland människor som redan finns här i Sverige?

– Det har hänt flera gånger på Solreneriet att vi fick personer via Arbetsförmedlingen, personer som redan har uppehållstillstånd. De orkade några veckor sedan slutade de direkt. De enda som orkar jobba så här är de som måste göra det.

Siffror från Almega visar att ungefär hälften av alla städare i Sverige har utländsk bakgrund. Städare är det vanligaste yrket för utrikes födda personer, enligt SCB.