Uppdatering: Observera att den här artikeln är över ett år gammal.

Ibland talar man om arbetsgivarnas år när det handlar om röda dagar. Till de åren får nog 2021 räknas. Sex av de helgdagar som flyter runt i almanackan hamnar på lördagar eller söndagar det närmaste året. Dagar som alla med vanligt måndag till fredag-schema ändå är lediga.

Kompensationen skiljer sig åt

När det gäller den 6 juni – nationaldagen som blev helgdag så sent som 2005 – kompenseras dock de flesta med ledighet vid något annat tillfälle. Skälet till detta är att nationaldagen ersatte annandag pingst som röd dag. Och annandagen låg alltid på en måndag, medan den 6 juni flyttar runt på olika veckodagar.

Dessa dagar infaller nationaldagen på

• 6 juni 2023 – tisdag

• 6 juni 2024 – torsdag

• 6 juni 2025 – fredag

• 6 juni 2026 – lördag

• 6 juni 2027 – söndag

Facken och arbetsgivarna har gjort upp om olika sätt att ersätta de anställda för förlorad ledighet de gånger nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

I många kollektivavtal innebär det att de anställda får en extra ledig dag med lön vid ett annat tillfälle. Det gäller till exempel på Fastigo-avtalet, Serviceentreprenad och Specialservice.

Tre minuter i veckan

På Arbetsgivaralliansens avtal är nationaldagen en arbetsfri dag. Infaller den på en lördag eller söndag utgår ingen extra kompensation eller ersättning då detta i stället kompenserats med en hel ledig dag före Alla helgons dag varje år. Tidigare var detta en halvdag.

På Samhall kompenseras de anställda i stället med en arbetsförkortning med tre minuter i veckan under hela året.

Om däremot trettondagen, första maj, juldagen, annandag jul eller nyårsdagen infaller en lördag eller söndag har man inte rätt till extra ledigt. En titt i kalendern här nedanför visar att det blir många arbetsdagar det kommande året.

Hur vet jag vilket avtal jag tillhör?

Fastighets har en rad olika avtal beroende på bransch och vilken arbetsgivarorganisation som arbetsgivarna tillhör. Kollektivavtalen finns på Fastighets sajt.

Om du inte vet om ditt företag har kollektivavtal och vilket avtal som gäller kan du fråga ditt fackombud eller kontakta Fastighets regionkontor i den del av landet där du bor.