Sedan 2018 har priset Årets städföretag delats ut av Fastighets, Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega Städföretagen. Priset ska gå till ett företag som är ett föredöme i branschen gällande allt ifrån personalpolitik till miljöarbete.

Men den här gången är det inte ett företag som får sola sig i glansen. Priset 2020 tilldelas alla Sveriges städare.

”Stort tack!”

Motiveringen lyder:

”Till alla er städare, för att synliggöra era insatser under pandemin, vill vi tillägna priset Årets Städ­företag 2020 till er.

Ert viktiga arbete har stärkt vårt samhälle, bidragit till minskad smittspridning och möjliggjort att verksamheter så som sjukvård, lokaltrafik, butiker, kontor och skola fungerat.

Stort tack för enastående arbete, utan städning stannar samhället!”

”De är oerhört viktiga”

Fastighets ordförande Magnus Pettersson är en av jurymedlemmarna tillsammans med företrädare för Kommunal och Almega Städföretagen. Han känner sig både glad och stolt över att hylla alla städare med priset.

– Under den här pandemin är det många verksamheter som skulle ha stannat av helt om det inte vore för städarna. De rengör och städar så att företag kan hålla igång sin produktion, så att kontor kan hållas öppna. De är oerhört viktiga för att samhället ska kunna fungera, säger Magnus Pettersson.

– Det är väldigt positivt att både vi och Kommunal var helt överens med Almega Städföretagen om att städarna var värda att lyftas upp i år. Det är en viktig signal och väldigt glädjande, fortsätter han.

Det är sedan tidigare känt att den yrkesgrupp som har flest fall av covid-19, i relation till hur många det finns i befolkningen, är städare – detta enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.