Minns du städaren Per Backsten, Samhallanställd i Umeå, som tog kampen för att få sina arbetskläder tvättade? Det vill säga att arbetsgivaren ska följa det som står i kollektivavtalet.

Han fick rätt.

– Än så länge är det bara jag som lämnat in kläder till tvätteriet här i Umeå, och jag får tillbaka samma som lämnat. Men jag har inte sett någon information om att möjligheten finns så att andra kommer på att de kan göra det, säger han en månad senare.

Många tvättar själva

En rundringning till några klubbordföranden på Samhall på olika håll i landet ger besked om att de flesta anställda verkar tvätta själva. Samma bild framträder i Samhallmedarbetarnas grupp på Facebook.

– Vi kan få kläderna tvättade sedan länge, men de flesta tar ändå hem dem. De vill ha vanligt tvättmedel och sköljmedel, säger Lille-Mor Palm Pettersson, klubbordförande på Samhall i Blekinge.

– Alla vet att de kan lämna kläderna, men jag tror att det är tre eller fyra av runt 70 anställda som gör det. Vi tvättar i samma maskiner som mopparna, men kör en sköljning emellan, berättar Carina Björnberg Andersson, klubbordförande i Köping–Västerås.

”Inte vidare hygieniskt”

– Företaget har hävdat att det inte finns möjligheter att tvätta, men börjar visst att svänga nu. Vi informerar medlemmarna på arbetsplatsträffar, men 90 procent vill tvätta själva. Och jag fattar inte varför. Det är ju inte vidare hygieniskt om du sätter dig på spårvagnen och åker hem i kläder som du har när du städar toaletter, säger Per Hall, klubbordförande i Göteborg.

– Här fungerar det. Företaget tvättar och alla lämnar in, säger Ted Wirén, klubbordförande i Pajala.

När vi berättade om Per Backsten och hans kamp för att få sina arbetskläder tvättade av arbetsgivaren kokade Facebook av kommentarer från Samhallanställda.

”Våra föregångare slogs för detta”

De allra flesta vittnar om att de tvättar kläderna själva, och en hel del har aldrig har hört talas om att Samhall enligt avtalet ska göra det.

En anledning att tvätta själv kan vara att de inte vill ha kläderna snurrande i samma tvättmaskin som moppar och trasor brukar köras i. Andra väljer att ta hem kläderna för att inte behöva byta uppsättning efter tvätt. Brist på omklädningsrum är ytterligare ett skäl att åka hem i jobbkläderna. Eller allergi mot arbetsgivarens tvättmedel.

 ”Det finns bättre saker att kämpa för!” skriver någon.

Svaret uteblir inte:

”Varför ska ni bekosta maskin, vatten, tvättmedel och el samt fritid för nåt som våra föregångare har slagits för?”

Fackliga kan förhandla

Annica Falck är representant för Fastighets i både Samhalls företagsråd och klädråd. Hon är förvånad över att anställda inte fått informationen om att företaget enligt avtalet ska tvätta arbetskläderna.

– Jag uppmanar alla fackliga att driva frågan. Om våra medlemmar vill ha sina arbetskläder tvättade av företaget så får Samhall se till att de blir tvättade. Vill inte företaget det så får man förhandla, säger hon.

Mer struktur utlovas

Även i Samhalls ledning finns tankar på hur tvättparagrafen i kollektivavtalet ska tillämpas i praktiken. Marknadsdirektör Mats Eliasson tog tag in problemet när Per Backsten i Umeå inte fick sina kläder tvättade. Han tittar nu framåt:

– När den nya kollektionen arbetskläder blir klar ska tvättfrågan lösas mer strukturerat. Ambitionen är att de profilerade kläderna ska hanteras bra och att medarbetarna ska vara hela, rena och snygga, säger han.

Samhall

Staten äger Samhall.

Grunduppdraget är att erbjuda jobb åt personer med funktionsnedsättning.

Samhall har ungefär 26 000 anställda. De jobbar bland annat inom städ, tvätt, omsorg, fastighetsskötsel, logistik eller tillverkning.