Fastighetsskötaren mördades den 26 januari, när han arbetade i en fastighet på Amiralsgatan i centrala Malmö. Den misstänkte, häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, är en 59-årig man som bodde i huset. I en rättspsykiatrisk undersökning konstateras att mannen kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

För fastighets­skötare i Holma finns kriminali­teten i bakgrunden

På jobbet

Väckt frågor

På MKB Fastighet har mordet väckt diskussioner i fackklubben.

– Det här kunde ha hänt precis var som helst. När vi ska gå upp i en lägenhet så vet vi aldrig vad vi kan mötas av där inne, säger Timo Närhi, vice ordförande i Fastighetsklubben på MKB Fastighet.

I februari 2017 blev en fastighetsskötare skjuten med flera skott, bland annat i huvudet, när han skottade snö i närheten av Pildammsparken i Malmö. En vid tillfället 15-årig pojke dömdes för mordförsöket. Fastighetsskötaren överlevde men var inte långt ifrån att mista livet.

TV: Vem finns på andra sidan dörren?

Ögonblicket

”Hur utsatta är vi?”

Det här har aktualiserats igen i och med mordet på fastighetsskötaren för några veckor sedan.

– Vi tog upp de här båda händelserna och diskuterade: Hur utsatta är vi som husvärdar egentligen? Bör vi få någon form av extra ersättning eftersom vi faktiskt är de som står i frontlinjen? Men det är ingenting vi har tagit upp med arbetsgivaren än så länge, säger Timo Närhi.

Regelbundna möten

Timo Närhi säger att MKB Fastighet är lyhörda och att man träffas på regelbundna möten. MKB har också en utarbetad policy för hur personalen ska göra för att hantera olika situationer som kan uppstå. Till exempel om husvärdarna möter en person som är hotfull. Eller om de hittar vapen. Timo Närhi har själv aldrig känt sig hotad i jobbet.

– Det här är ju två isolerade händelser. Två fruktansvärda händelser. Men jag går inte runt och tänker på sådana saker eller är orolig, det är jag inte.

– Samtidigt ska vi absolut inte negligera sådana här saker. En gång är en gång för mycket och vi behöver nog prata lite mer om riskerna med jobbet, säger han.