Det var med en bekymrad ton som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade siffrorna i dag.

– Antalet tillbud är många. Under den senaste tiden har vi sett en stor smittspridning på större arbetsplatser. Och för mig som arbetsmarknadsminister är det särskilt oroande. Vi ser också en dramatisk ökning av antalet arbetssjukdomar, sa hon på en pressträff.

Nästan 10 000

Under januari, februari och fram till 7 mars har 9721 tillbud anmälts till Arbetsmiljöverket, relaterade till pandemin. Det är händelser där personal exponerats för smittan.

– Vi får inte glömma att det är ett dödligt virus vi hanterar, det är en samhällsfarlig smitta. Därför är det oerhört viktigt att vi ser till att jobba för att följa de rekommendationer som finns, sa Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem på pressträffen.

Två miljoner går till jobbet

Eva Nordmark underströk hur viktigt det är att personer som kan jobba hemma ska göra det. Samtidigt påtalade hon att det är ungefär två miljoner människor inom arbetskraften i Sverige som inte kan jobba hemifrån.

–  Det är personalen inom äldreomsorg, sjukvård, byggnadsarbetare, busschaufförer, lärare, butiksanställda. Alla de som ser till att Sverige fungerar i pandemin.

”Är skyldiga”

Regeringen har en bra dialog med arbetsgivarorganisationerna och de allra flesta arbetsgivare gör allt de kan för att skydda personalen, enligt Nordmark. Men:

– Jag ser samtidigt möjlighet till förbättring. Arbetsgivarna är skyldiga att göra regelbundna bedömningar av riskerna.