Ständig värk i kroppen efter tio år i yrket. Det går fort att bli sliten i städbranschen. Lägg till stressen som skapas av ständig tidspress när städuppdraget är snålt upphandlat. Och ovanpå detta en oro över att få förlängning av visstidsjobbet. Det blir en ohälsosam cocktail som förgiftar många städares vardag.

Men var är protesterna? Varför säger inte städarna ifrån? För att de är rädda att bli av med jobbet, förklarar städaren Pernilla Nilsson i en intervju.

Hon är i 30-årsåldern, men har redan upplevt i princip hela skalan av problem som städjobbet kan föra med sig. Otrygga anställningar, en känsla att du är helt utbytbar för arbetsgivaren men ändå ska offra din hälsa för att lösa omöjliga uppdrag. Jobbar du på en firma utan kollektivavtal kan du som tack få en skamligt låg lön. Finns det kollektivavtal är det sorgligt nog inte heller en garanti för att lön och pension rullar in som den ska, eller att de övriga villkoren i avtalet följs.

Städföretag som sliter ut sin personal på löpande band borde skämmas

Det här är oanständigt. Städföretag som sliter ut sin personal på löpande band borde skämmas. Kunder som inte begriper att service kostar borde skämmas.

Underpriser är ett utbrett problem i flera servicebranscher. Nyligen visade inspektioner på stora arbetsmiljöbrister och utnyttjande av arbetskraften inom bilverkstäder och biltvättar.

Om det kostar 99 spänn att få bilen handtvättad borde det ringa en klocka hos kunden. Hur kan det vara så billigt?

företag som bara går på lägsta pris måste fråga sig hur det kan vara så billigt. Vem betalar i slutändan?

Samma borde gälla för den som köper städtjänster. Kommuner, regioner och företag som bara går på lägsta pris måste fråga sig hur det kan vara så billigt. Vem betalar i slutändan?

Det är såna som Pernilla och hennes branschkolleger som brottas med en värkande kropp. Som kanske inte orkar jobba ett helt yrkesliv. Som om de blir sjukskrivna inte kan lita på sjukförsäkringen.

Det finns en hel del att städa upp i städbranschen.

Städaren Pernilla vill bryta tystnaden. Hon hoppas på debatt och vill ge städföretagen en tankeställare. Vad blir svaret?

Vad är din bild av städbranschen?

Vad är din erfarenhet från städbranschen? Hör gärna av dig och berätta! Du kan mejla redaktionen@fastighetsfolket.se eller ringa oss på redaktionen, telefonnumren finns längst ned på sidan. Du kan också skriva en insändare i formuläret här på sajten.