Drifttekniker, IFK Norrköpings fotbollsarena

Nu för tiden är driftteknikerna Mats Larsson, David Hellström och Oscar Glimsö i princip de enda supportrar som får se IFK Norrköpings matcher på plats.

IFK Norrköpings energiknippe Sead Hakšabanović vrider in ett hårt skott i bortre burgaveln. 2-0 till Norrköping i fotbollssäsongens första tävlingsmatch.

I hörnet av Platinumcars arena hörs applåder från driftteknikerna Mats Larsson, Oscar Glimsö och David Hellström. Målet är imponerande. Vanligtvis hade det fått ståplatsläktaren att explodera. Men här inne är det stilla.

”Brukar säga några väl valda ord”

Förra året spelades fotbollssäsongen i Sverige utan publik på grund av pandemin. Det ser inte bättre ut i år.

– Dötråkigt. Det blir som en träningsmatch varje gång. Publiken är allt.

Fotbollsmatch på IFK Norrköpings arena Platinumcars Arena
Sundsvallsanfallaren Linus Hallenius slår ett inlägg över eget huvud.

Niklas Wennermark, arenaansvarig på Platinumcars Arena, suckar.

– Nu kan inte ens vi skrika. Jag brukar säga några väl valda ord under matcherna men det går inte, det hörs rakt in i tv-sändningen.

”Drömjobbet”

Niklas och kollegorna är några av de få personer i landet som jobbar med att sköta en elitfotbollsarena. Det är ett gäng fotbollsnördar som har ett av de förmodligen bästa jobben du kan ha som stenhård Norrköpingsupporter.

– Jag är en arbetande supporter, absolut. Jag jobbar med det jag älskar, med laget som jag älskar. Det är drömjobbet, säger Niklas Wennermark.

Mycket skadegörelse på toaletterna. Rök från bengaler så brandlarm går igång. Allt kan hända på de matcherna

Driftteknikern Mats Larsson om matcherna då storlagen kommer på besök

Paus i matchen och driftpersonalen går in på sitt kontor och värmer sig. Där hänger blåvita flaggor, vimplar, halsdukar. På stora planscher står det ”SM-GULD 2015”.

– Då var det fest i hela stan, säger Oscar Glimsö och minns när han tog tåget ner till Malmö för att se guldmatchen på plats.

Pizza och fotbollssnack

Fotbollstugget surrar på. ”Nu har Sandviken kvitterat”, säger någon. Oscar och David äter pizza, en tradition i samband med matcher.

På väggen är ”matchlampan” tänd.

– Vi började tända den i samband med matcherna 2015 och det året blev det guld, så det fortsätter vi med, säger Mats Larsson.

Niklas Wennermark, arenaansvarig.
Niklas Wennermark, arenaansvarig Om när Platinumcars arena gjordes om och fick konstgräs.

”Jag grät när grävmaskinerna kom och tog naturgräset”

Bild: Hugo Leijon

De håller koll på allting som har med arenan att göra. Allt från målnät till avlopp. Rutinerna är nästan desamma utan publik. Under en stormatch med tusentals i publiken är det förstås mer jobb.

– Mycket skadegörelse på toaletterna. Rök från bengaler så brandlarm går igång. Allt kan hända på de matcherna, säger Mats.

Drifttekniker, IFK Norrköpings fotbollsarena
Drifttekniker Mats Larsson bakom ratten. Konstgräset ska borstas inför match.

Ibland blir det värre än så, berättar Niklas.

– Vi har ju haft oturen att två andra klubbar vunnit SM-guld här. Det är ingen höjdare.

Fansen stormade planen

Både Djurgården och Malmö FF har tagit SM-guld de senaste åren genom avgörande matcher på Platinumcars arena. Traditionen är att fansen stormar planen efteråt för att fira.

– Jag var lika förbannad båda gångerna. Djurgården förstörde mer än Malmö. Det var stolar och det var målburar, led-skyltar. Mattan brändes med bengaler. Men vi fakturerade klubbarna båda gångerna och de betalade.

Drifttekniker, IFK Norrköping
Matchlampan som driftteknikerna tänder varje match sedan 2015. Driftteknikern Mats Larsson:

”Vi började tända den i samband med matcherna 2015 och det året blev det guld, så det fortsätter vi med”

Bild: Hugo Leijon

En stor del av jobbet handlar förstås om fotbollsplanen. Platinumcars arena har konstgräs, som drygt hälften av arenorna i allsvenskan. Konstgräs kontra naturgräs är en ständig diskussion inom svensk fotboll.

Mats Larsson och Niklas Wennermark föredrar helt klart naturgräs. Det gör nog alla i klubben, säger de. Niklas kommer från golfvärlden och jobbade som greenkeeper innan han tog över jobbet på ”Parken”, som arenan alltid har kallats. Fram till 2008 var det naturgräs.

Konstgräs, idrott, fotboll
Gummigranulatet yr när driftteknikerna borstar konstgräset.

– Jag grät när grävmaskinerna kom och tog gräset.

Kruxet är att arenan används tusentals timmar om året av IFK:s dam- och herrlag och ett par klubbar till.

– Alla vill ha gräs, men alla vet att det inte funkar. Vi måste ha konstgräs när planen används så här mycket, säger Niklas Wennermark.

Norling är strikt

Underlaget är viktigt för prestationen. Driftpersonalen har därför mycket kontakt med spelarna och tränarstaben. Vem som är tränare spelar stor roll. Den nye tränaren Rikard Norling, tidigare i AIK, har en annan attityd än föregångaren Jens Gustafsson.

– Han är lite mer strikt, säger Oscar Glimsö och gör en gest där han pekar med hela handen.

Jag var lika förbannad båda gångerna. Djurgården förstörde mer än Malmö

Niklas Wennermark om SM-guldfiranden på arenan

De har fått bygga om omklädningsrum och riva ned väggar efter Norlings önskemål.

– Tidigare satt ledarna i ett mindre omklädningsrum närmare spelarna. Rikard vill ha ett eget avskilt ledarrum. Han sa: ”När jag kommer in i omklädningsrummet ska folk förstå att jag har något att säga”, berättar Niklas Wennermark.

Drifttekniker, IFK Norrköping
Oscar Glimsö och David Hellström är fotbollssupportrar på arbetstid.

Norling har varit på driftpersonalen om att allt ska vara hålla toppklass.

– Han har bestämda åsikter, helt klart. Han har till och med erbjudit sig att borsta planen när det var frost och vi inte vi var här. ”Det har jag gjort på Friends Arena” sa han. Det är olika från tränare till tränare. Vi brukar ha bra kontakt med dem, säger Niklas.

Turbulens i ledningen

Inte bara tränaren är ny. Det har stormat kring tidigare ordförande Peter Hunt. Flera ledare i föreningen valde att sluta. Enligt kritikerna hade Hunt en hård ledarstil som ledde till en dålig arbetsmiljö. Nyligen valdes en ny ordförande.

Niklas Wennermark vill inte säga något ont om Peter Hunt och tycker han är värd att hedras för allt som han gjort för klubben. Samtidigt kan det vara dags för en förändring, säger han.

Niklas Wennermark, IFK Norrköping
Platinumcars arena hette tidigare Östgötaporten. Men i Norrköping kommer den alltid heta ”Parken”, säger Niklas Wennermark.

– Under hans tid har folk trippat runt på tå kan man säga. Han har en väldigt burdus stil och stark vilja, det är välkänt i hela Sverige. Det är så han fått sin vilja framåt. Det är klart att det har påverkat oss också.

Han har till och med erbjudit sig att borsta planen när det var frost och vi inte vi var här.

Nye tränaren Rikard Norling har bestämda åsikter

Domaren sätter pipan i munnen och blåser av. ”Peking” slår GIF Sundsvall med 2-0. Men var det verkligen knäpptyst kring Platinumcars arena den här matchen?

Strax innan avspark hördes plötsligt flera kraftiga smällar. Utanför arenan stod ett gäng killar och brände av fyrverkerier som syntes över planen.

Fansen finns kvar någonstans där ute och längtar efter att få träffas på läktarna igen.