Joakim Oscarsson, avtalssekreterare och tredje ordförande i Fastighets, avgår alltså från samtliga uppdrag. Detta trots att han så sent som i oktober valdes in i högsta förbundsledningen. 

Det berättar Oscarsson nu exklusivt för Fastighetsfolket. De enda som kände till det nya vägvalet var den närmaste familjen.

Vill kämpa för Växjö

Joakim Oscarsson
”Bara 11 år äldre än Zlatan.”

Joakim Oscarsson kommer ursprungligen från Växjö. Där har den klassiska fotbollsklubben Östers IF länge kämpat för att ta sig upp från den lägre serien superettan, tillbaka till högsta serien allsvenskan. Men i år är det dags för förändring, säger Oscarsson som är en hängiven Östersupporter.

Du lämnar Fastighets efter en lång tid som fackligt aktiv, för att försöka bli fotbollsspelare. Är det ett klokt beslut?

– Förra året var Öster nära att ta steget upp. I år kan jag inte stå bredvid planen och titta på. Jag måste försöka göra mitt yttersta för att spela Öster tillbaka till finrummet, innan jag är för gammal för elitfotboll. Jag hoppas och tror att jag kan göra skillnad, annars hade detta aldrig varit aktuellt.

Vad talar för att du lyckas ta en plats i Öster och hjälper dem att vinna?

– Med åldern har jag fått en rutin och smartness. Jag vet vilka bollar jag ska springa på och behöver inte ödsla energi på att jaga dåliga passningar från lagkamraterna. Kan Zlatan göra comeback i landslaget som 39-åring, så har jag en god chans att ta en ordinarie tröja i Öster. Jag är trots allt bara 11 år äldre än Zlatan.

Du är 50 år gammal, hur hårt tränar du för att kunna spela elitfotboll?

– Jag har börjat köra intervallträning på löpbandet och promenerar oerhört mycket. Men jag ska vara ärlig, jag har inte helt slutat med pizza och dylik snabbmat. Det är några kilo kvar till en bra matchvikt. Tanken är att jag ska ha en storlek större på matchtröjan. Så blir det inte lika tydligt att jag har något, eller några, kilo för mycket.

Vad tror du att du kan bidra med på och utanför planen?

– De flesta spelarna i allsvenskan eller i superettan tjänar inte alls lika mycket som de ute i Europa. Där kan jag göra en insats. Jag skulle inte bara vara en habil spelare, utan också ett sorts spelande arbetsplatsombud som kan driva frågor om spelarlöner och arbetsmiljö. Jag vill inte släppa förhandlingsbiten och kommer säkra upp så att lagkamraterna är organiserade.

Fastighetsfolket har sökt övriga i förbundsledningen för en kommentar. Vi har ännu inte lyckats nå dem, men anonyma källor vittnar om en ledningsgrupp i ”totalt chocktillstånd”.