Norrbottens-Kuriren har granskat villkoren för städare anställda av företaget Städbolaget i norr. De jobbar på den tredje serverhall som Facebook bygger i Luleå. Tiotusentals servrar ska rymmas i tre byggnader – på en sammanlagd yta som motsvarar 50 hockeyrinkar.

Granskningen visar att ett flertal av de anställda har så kallade nystartsjobb där arbetsgivaren får statliga bidrag under minst ett år. Enligt uppgifter till tidningen ligger lönen för merparten av dem som städar på 22 500 kronor i månaden.

Nytt kollektivavtal

Städbolaget har kollektivavtal med Fastighets sedan den 1 april. Men städarnas månadslöner når alltså inte upp till avtalets lägsta lön. Den ligger på 24 069 kronor för en anställd som har fyllt 22 år.

Enligt ett roterande schema byggstädar de anställda också till samma lön, som då ligger långt under de nivåer som finns i Byggnads avtal för just byggstädning, skriver tidningen. Byggstädarnas lön ligger, enligt Byggnads, på över 29 000 kronor.

”Individuell lönesättning”

– Jag visste ju ingenting om hur löner betalas i Sverige och vad jag har rätt att få i lön när jag jobbar, säger en städare som Norrbottens-Kuriren har intervjuat.

Tidningen frågar Viktor Granberg, delägare till Städbolaget i norr, varför löneläget ligger långt under både gällande kollektivavtal och den nivå som Byggnads kräver för byggstädning.

– Ja, men det är flera av våra anställda som inte ligger på de här lönerna, vi har individuell lönesättning. 22 500 är vår lägstalön, säger han.