Det har blivit bevisat gång på gång. De som redan hade det svårt och mådde sämst har drabbats hårdast av konsekvenserna av coronapandemin.

På skolans område är det elever som behöver extra hjälp och de som inte har datorer och en lugn hemmiljö som har svårast att klara distansundervisningen. På arbetsmarknaden är det personer med otrygga anställningar, lägre utbildning och de som är diskriminerade som har det tuffast. Det visar en färsk rapport från Folkhälsomyndigheten.

Pandemin sätter ojämlikheten i blixtbelysning

En annan studie visar att det är personer i yrken med många nära kontakter med andra som riskerat att hamna på sjukhus med allvarliga covidsymptom. Det har drabbat yrkesgrupper inom vården, men också trafiklärare, behandlingsassistenter, städledare och fastighetsskötare.

är det verkligen rätt läge att göra arbetsmarknaden mer otrygg

Pandemin sätter ojämlikheten i blixtbelysning. Det spelar roll om du jobbar ute i samhället eller i ditt hemmakontor, om du är trångbodd eller inte, om du har råd med en dator till barnen eller inte, om du måste åka kollektivtrafik till jobbet eller inte.

Nu måste vi som samhälle dra slutsatser av pandemin och bygga ett mer jämlikt samhälle. Vi borde ta en extra funderare på om det verkligen är rätt läge att göra arbetsmarknaden mer otrygg. Vad sägs om att ändringarna i las faktiskt hamnar där de hör hemma, i papperskorgen?

Arbetsgivare tjatar ständigt om svårigheten att säga upp personal

Arbetsgivare tjatar ständigt om svårigheten att säga upp personal. Kreativiteten i att ändå hitta vägar att sparka folk är det dock inget fel på. Exemplet med städaren Wojtek Miller är hårresande. Han kände sig helt frisk när han gick till städuppdraget på Gekås i Ullared. När han, innan jobbpasset ens börjat, tog en cigarett i rökhörnan upptäckte han att han inte kände någon lukt. Han berättade detta för sin gruppledare, som stod bredvid. De anade att Wojtek kunde ha covid och därför gick han hem. Ett covidtest bekräftade senare att så var fallet.

Sodexo bestämde sig för att sparka Wojtek, som städat på varuhuset i femton år och som dessutom är huvudskyddsombud. Företaget hävdar att han medvetet spridit covid på jobbet, trots att ingen annan blivit sjuk. Det enda som är sjukt är Sodexos agerande. Sodexo borde backa från sitt beslut och vi andra ska självklart backa Wojtek!