Bland Fastighets yrkesverksamma medlemmar finns 14 städare som varit med i minst 40 år. Vi har pratat med tre – som hittills klarat sig utan allvarliga hälsoproblem.

Zissos Mammos är den städare som varit med allra längs i Fastighets. När vi kliver in i det coronaödsliga kontoret i Stockholm möts vi av en man med privata kläder och utan städutrustning.

Han har visserligen har städat i stort sett sedan han kom till Sverige för 47 år sedan. Men samtidigt gjort en hel del annat. Och nu är han något av en allt-i-allo, fortfarande anställd på Sodexo. Men mer inom det som heter facility management.

Gick med i facket

– Jag kom inte till Sverige för att städa, men jag började på Sodexo direkt när jag var 16, säger Zissos Mammos.

14 städare är med i Fastighets i över 40 år

Han kom från Grekland, och grekerna på jobbet såg till att han gick med i facket.

– Sedan har jag blivit kvar även när städningen var ett extraknäck.

Arbetslivet har snirklat sig fram: restaurangjobb, festfixande, servicetekniker. Städningen hängde med lite bredvid. Zissos Mammos jobbade hårt.

Har nått målet

– Mitt mål i livet var gifta mig, få tre barn och bo i hus. På 70-, 80- och 90-talen kunde man tjäna hur mycket pengar som helst. Man hade flera städuppdrag under en kväll och gick till nästa när ett var klart. På så sätt blev lönen bra.

Zissos Mammos har nått målet, konstaterar han. Villa, fru och tre välutbildade döttrar. Och han tycker att jobbet i dag passar honom perfekt. Arbetsplatsen är sedan ungefär sju år det globala läkemedels- och forskningsföretaget MSD:s kontor i Sverige.

Zissos Mammos.

– Min uppgift är att hålla rent på dagtid. Jag kollar konferensrummen, fixar kaffeautomaterna, fyller, tömmer och kör diskmaskinerna, Jag hämtar luncher och ordnar fika.

Ingen stress för Zissos

– Och så ser jag till att alla företagsbilar är rena och servade, just nu ska alla in för att få på sommardäck. Jag planerar, organiserar och genomför olika arrangemang … 

Hur har du klarat kroppen?

– Jag har aldrig stressat. Faktiskt har jag inte varit sjukskriven en enda dag på 47 år.

Trotjänarnas bästa tips

Zissos Mammos, Stockholm 47 år i branschen

1. Prata svenska.
2. Se fräsch ut och var trevlig.
3. Du måste lära känna din egen kropp och hur du ska jobba för att inte skada dig.

Bild: Marc Femenia

Karin Nord, Sundsvall 42 år i branschen

1. Ge yrket en chans innan du börjar söka efter annat.
2. Se till att har riktiga städgrejor, rätt längd på käppen till exempel.
3. Tänk på ergonomin. Böj på knäna i stället för att vika ryggen. Håll i bordet när du torkar skivan.

Bild: Privat

Jadranka Ilic, Malmö 42 år i branschen

1. Var ärlig, glad och positiv. Och gör ditt bästa.
2. Ha koll på dina rättigheter och skyldigheter.
3. Känn efter hur din egen kropp fungerar och hitta dina arbetsställningar.

Bild: Privat

Skyddsombudet förundrad

Jenny Parmstrand är regionalt skyddsombud i Fastighets region Väst. Hon är förundrad över dem som klarar det fysiskt tuffa städjobbet i över 40 år – utan allvarliga krämpor.

– De har nog en kropp som tål mycket.

Hon har några råd till den som har många år kvar i städjobbet:

– Stressa inte, även om tempot är uppskruvat i dag. Håll koll på kroppen och ha en bra kommunikation med din arbetsgivare. Flagga i tid om du börjar få ont eller andra obehag av jobbet. Om arbetsgivaren inte lyssnar så kontakta ditt skyddsombud.

”Engagera dig”

Själv började hon städa 2007, och engagerade sig snart i facket.

– Det är också ett tips – engagera dig, gå kurser, gå på möten. Lär dig mer om dina rättigheter och skyldigheter, säger Jenny Parmstrand.

Simbara Touray städar på MSD.

Simbara har många år kvar

Själva städningen på MSD-kontoret sköter Simbara Touray. Han kommer vid femtiden på eftermiddagen.

– Det här är ett bra jobb, säger han som har hunnit med att städa trapphus, fabriker, kontor och Folkets hus sedan han kom från Gambia 2010.

Vad gör du när det har gått 40 år sedan ditt första städjobb i Sverige?

– Om 30 år? Det finns många olika jobb här … kanske köra truck eller bli målare. Jag vet inte.

Karin började när hon var 19

I Sundsvall finns Karin Nord som började städa när hon var 19.

– Det var bara tillfälligt …

Men fortfarande efter 42 år är det städning på heltid som gäller. Sedan ett år håller hon rent på Arbetsförmedlingen.

– Jo huvva, nog var det mycket tyngre för 40 år sedan! Jag vred ur trasor för hand, bar på tunga hinkar och så var det mycket kemikalier, säger hon.

– Nu jobbar vi efter nåt som heter instastädning – jag städar det som behövs, det som jag själv ser. Torkar inga rena bord.

Delar upp dagarna

Karin Nords arbetsdag börjar vid sex på morgonen. Hon tar hissen till översta våningen med sin städvagn. Vissa dagar dammar hon på ett ställe, andra dagar dammsuger hon och torkar golv.

– Det är bra att dela upp dagarna och göra olika saker, säger Karin Nord, som hoppade in när Asab (nuvarande ISS) behövde städning tre timmar om dagen på en kemikaliefabrik.

– Men sen när sommaren kom och jag skulle börja jobba på kommunen var lönen 17 kronor i timmen, och på städjobbet hade jag 23.

Hur har du klarat kroppen?

– Det har gått ganska bra, men visst känns det ibland. Ett tag hade jag ont i axlarna. Men vi har fått bättre och bättre grejer. Och nu behöver bara tömma papperskorgar två dagar i veckan, inte varje dag.

Möt trotjänaren Jadranka

Ännu en trotjänare inom städning, Jadranka Ilic i Malmö, har sitt bästa städuppdrag hittills.

– Ärligt talat har det blivit mycket stress och hotande i branschen. Jag känner många som inte vågar öppna munnen eller gå till facket när det är problem, säger hon.

Det var 1970-tal när hon kom från Bosnien.

Rättigheter och skyldigheter

– Jag började som vikarie på Sydsvenska städ och städade ensam på kvällarna. Sedan när jag jobbade med svenskar lärde jag mig att kommunicera.

Jadranka Ilic kan sina rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Hon har råkat ut för chefer som varit oförskämda och chefer som är fantastiska. Hon har kommit ihop sig med den fackliga representanten, men är också glad över att han ställt upp när det gäller.

Hon är anställd på ISS, men uppdragen har skiftat. Butiksstädning, trappstädning, skolstädning.

– På trappstädningen i Rosengård grät jag varje dag i början. Jobbet var tungt och folk var aldrig nöjda … Men snart jag gick upp och ner i alla trappor utan tårar.

Hon grät varje dag

Nu har Jadranka Ilic hittat hem, konstaterar hon.

– Äntligen! Jag har fått Kockums fritid och städar gympalokalen, badet och ishallen. Här uppskattar de vårt jobb och ser inte ner på mig eller de andra städarna.

Och hur mår kroppen efter 42 år i ett slitsamt yrke?

– Visst, jag har skadat mig, ramlat, svimmat, stuckit mig på nålar … Men jag har jobbat hela tiden och har inga problem med axlar, rygg eller knän. Jag är lite som en katt som alltid klarar sig.

Erfarenhet ger mer pengar

I Fastighets städavtal med Almega Serviceföretagen får den som jobbat i två år ett branschvanetillägg på 450 kronor i månaden. Med fyra års branschvana ökar lönetillägget till 1 000 kronor och efter sex år landar det på 1 750 kronor.

I den senaste avtalsrörelsen krävde facket en ytterligare höjning efter tio år. Arbetsgivarna sa nej.