Fastighets är med varje år på den dag som ska visa världen hur utsatt en städare kan vara. Torbjörn Jonsson berättar att den gula gummihandsken har blivit en symbol för rättvisedagen. Han är central ombudsman och ansvarig för internationella frågor på Fastighets.

Hur uppmärksammar Fastighets dagen i år?

– Temat är offentliga upphandlingar. Målet är att stat, kommuner och regioner bara ska anlita företag med kollektivavtal. Vi har krokat arm internationellt, och målet är att EU ska skärpa upphandlingsdirektivet, säger Torbjörn Jonsson.

På grund av coronapandemin blir det inte fokus på utåtriktade kampanjaktiviteter på gator och torg. Men precis som vanligt kommer det att genomföras digitala aktiviteter med den karakteristiska knutna näven i diskhandske som symbol.

En knuten hand i diskhandske är symbolen för Rättvisedagen internationellt. Så här uppmärksammades den på Fastighets kongress 2014. I bild syns bland andra Abdu Ibrahim från avdelning Johanneshov och Goitum Hagos från Spånga.

Varför är upphandlingarna så viktiga?

– Stat, kommuner och regioner ska inte dumpa priset på arbete! De ska inte göda företag som har sämre löner, försäkringar och arbetsmiljö.

Hur märks rättvisedagen?

– Det blir inga demonstrationer under pandemin, men förtroendevalda ska synas. Många har den gula gummihandsken på sig. Själv kan du protestera i en namninsamling. Den är digital och finns på Fastighets hemsida, namnen skickas vidare till UNI (Fastighets globala federation).

Och hur började det?

–  Upptakten var i Los Angeles 1990 när städare i en fredlig demonstration för kollektivavtal misshandlades av poliser. Dagen fortsatte att uppmärksammas i USA och senare följde vi i Europa efter.