– Förhållanden mellan chef och medarbetare är olämpligt ur ett psykologiskt perspektiv. De två blir en ohelig allians. Därför ska den ena definitivt byta arbetsgrupp, säger beteendevetaren Jenny Seton.

Det finns ingenting i arbetsrätten som förbjuder kärlek på jobbet. Det inte saklig grund för uppsägning, som en jurist uttrycker det. Men experterna är ändå eniga om en gräns:

”Omplacera den ena”

– Nej, det är inte bra om en är chef över den andra och ska bestämma lön, utbildningar, semester. Arbetsgivaren bör försöka ändra på det den frivilliga vägen, och sedan omplacera någon av dem till en likvärdig tjänst, säger Mona Finnström, vd på arbetsgivarorganisationen Fastigo och med erfarenhet av att hantera frågan när hon var personalchef.

Annars konstaterar beteendevetaren Jenny Seton att ett strävsamt par sällan är något problem på en arbetsplats.

I Sverige 86 500 par jobbar på samma arbetsplats

Var öppen

– Problem blir det om paret plockar in frågeställningar om sin relation på jobbet. De allra flesta arbetskamrater vill inte bli indragna i detta, det skapar direkt en obehaglig situation om de behöver förhålla sig till svårigheter i parets relation.

Relationsexpertens råd är att tänka efter när man är på väg att bli kär i en arbetskamrat. Och att vara öppen när det ändå händer. Ta ett samtal med arbetsledaren tillsammans. Berätta för arbetskamraterna, de har förmodligen redan märkt det.

Färre separerar

Lena Lundkvist är demograf på Statistiska centralbyrån och den som lagom till alla hjärtans dag har sammanställt hur vanligt det är att jobba med sin partner. Hon har även statistik på hur stabil kärlek på jobbet kan vara:

– Färre av dem som har sin partner på jobbet verkar separera, om man jämför med andra par där båda jobbar. Men siffrorna bygger på en enda mätning från ett år till ett annat.