– Jag kan inte kommentera övenskommelsen, säger han.

Wojtek Millers avsked gick till centrala förhandlingar mellan Fastighets och arbetsgivarens organisation Almega. Resultatet blev en uppgörelse mellan städaren och företaget Sodexo. I uppgörelsen ingår att innehållet är hemligt.

Går inte tillbaka

Han kommer inte att gå tillbaka till arbetet på Sodexo.

I slutet av februari blev Wojtek Miller avskedad från Sodexo, där han hade jobbat med att städa på Gekås i Ullared under ungefär 15 år. Företaget beskyllde honom för att medvetet ha spridit covid på arbetsplatsen. Själv berättade han att han gått hem så fort han upptäckte att han inte kände någon lukt.

Utbildad undersköterska

Sedan Fastighetsfolket berättade att han fått sparken uppmärksammades det i tidningar, tv och radio runt om i landet. Efter uppgörelsen är Wojtek Miller beredd att gå vidare.

– Jag är 63 år och nu ska jag försöka hitta ett jobb som undersköterska. Det är jag utbildad till, men det är svårt att få jobb under pandemin, säger han.

Två sätt att få sparken

1. Avsked innebär att en person får avsluta sin anställning omedelbart. Det krävs att hen grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren. Till exempel ha begått brott på jobbet.

2. Uppsägning innebär att den anställda har rätt till uppsägningstid med lön. Det ska finnas saklig grund för uppsägningen. Antingen personliga skäl som till exempel att den anställda har misskött arbetet eller uppträtt olämpligt på jobbet. Den andra sakliga grunden är arbetsbrist, det vill säga att arbetsgivaren behöver minska personalstyrkan.

Den som blivit uppsagd eller avskedad kan protestera mot detta, bestrida på juristspråk. Hen bör ta kontakt med sitt fackförbund direkt.