– Hela min familj, alla mina tjejkusiner har jobbat med amerikaner, svenskar, norrmän, EU och FN. Nu när talibanerna söker igenom hus efter hus … är det livsfarligt för dem. Det finns inga flyktvägar kvar och jag tror att alla kommer att dö.

Safi Beheshti flydde från Afghanistan som barn, när hans pappa hade mördats. Han kom till Sverige för nio år sedan, strax före sin 18-årsdag. Som nyanländ fick han timvikariat i fastighetsbranschen, och så fort han hade tagit körkort och börjat behärska svenskan blev det fast jobb i Göteborg.

Följer allt som händer

De senaste veckorna har tv, radio och tidningar rapporterat varje steg i talibanernas återtagande av Afghanistan. Tusentals civila har dödats, presidenten och många med honom har flytt landet. Andra gömmer sig i städerna eller på landsbygden. Sverige och andra stater blixtevakuerar sina ambassader när huvudstaden Kabul nu har intagits.

I sin lägenhet i Göteborg följer Safi Beheshti utvecklingen. Han litar inte längre på afghanska medier eller andra inifrånrapporter på Facebook. Inte heller på amerikansk press, han ser USA:s tillbakadragande av sina styrkor som grunden till dagens kaotiska situation. Det blir i stället svenska, danska och norska medier som ger honom rapporterna från sitt gamla hemland.

Kusinerna svarar inte längre

– Jag har kunnat ringa mina kusiner till för bara några dagar sedan, men sedan talibanerna har intagit deras stad får jag inte längre något svar.

Safi Beheshti har fått veta att människor blir av med sina telefoner och andra värdesaker. Han hör berättelserna om hur talibanerna för bort flickor för att utnyttja dem.

– Det hemskaste är hur tjejerna och kvinnorna behandlas. Kvinnor har inga rättigheter kvar längre … jag skulle kunna dö för dem.

Glad att mamma har flytt

Safi Beheshti kommer från en känd familj i staden Herat. Hans mamma var engagerad i kvinnors rättigheter och en äldre syster jobbade för Unicef.

– Jag är så glad över att de kunde fly från Afghanistan tidigare, säger han och beskriver familjens två stora problem i ett talibanstyrt land:

– Vi har jobbat med amerikanerna. Och vi är shiamuslimer, men själv är jag inte muslim alls längre. Jag är rädd att talibanerna kommer att döda alla shiamuslimer i Afghanistan och alla som inte är muslimer.

Hoppas på asyl

För egen del väntar han på ytterligare en förhandling i svenska Migrationsdomstolen. Förhoppningen är att få asyl – och inte tvingas tillbaka till ett numera talibanstyrt Afghanistan. Tills vidare kan han ändå bo och jobba kvar i Göteborg eftersom han har arbetstillstånd.

– Jag har haft jobb sedan min första dag i Sverige. Förut var jag fastighetsskötare, nu är jag fastighetstekniker och jobbar i nya köpcentrumet Kongahälla i Kungälv.

Talibanerna och Afghanistan

Talibanrörelsen är en ideologi som kombinerar en fundamentalistisk tolkning av islam med en urgammal kulturell kod: pashtunwali.

1996 erövrade talibanerna huvudstaden Kabul och kontrollerade snart merparten av Afghanistan. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 gick USA-ledda styrkor in i Afghanistan och störtade talibanstyret.

Den 1 maj i år började USA att dra tillbaka sina trupper från Afghanistan. Övriga Natoländer följde efter.

I juni och juli svarade talibanerna med att inta flera provinser och ta kontroll över gränsövergångar. I går tog de över Kabul.

Källa: TT